VKF XXVI – Grillezett gombafejek, paradicsomsalátával töltve, édes-savanyú kajszimártással

Kategória: Előételek, Fogyókúra, Húsmentes fogások

Vesta tette közzé a XXVI. forduló felhívását, amibe nyári előételeket vár. Nagyon jó ötlet, az előétel műfaja kissé feledésbe merült, ideje, hogy új ötletek szülessenek. Ebből én se maradhatok már ki, fogadjátok szeretettel debütálásomat a VKF-en.

alapanyagokKönnyű, nyári a kiírás, legyen hát hús nélküli, viszont legyen benne nagy kedvencem a gomba. Piacot bejártam, alapanyagokat beszereztem, fűszereket learattam, indulhat hát a főzőcske.

fuszerekA gombákat letöröltem szárukat kitörtem, a fűszereket – snidling, citromfű, görög bazsalikom – finomra vágtam. Egy részét elkevertem pici dióólajjal, a többit félre tettem a paradicsomsalátához.

grillgombaA gombafejeket ezzel az olajjal megkentem és tűzálló tányéron a grill alatt megpirítottam, majd egy csipet sót rászórtam. Közben vékonyan felszeleteltem a lila sonkahagymát és a paradicsomokat.

paradicsomsalataA paradicsmokat és a hagymakarikákat összekevertem. Az aprított zöld fűszereket és egy kis málnaecetet összekutyultam citrusos olivaolajlal,  és egy mokkáskanál barnacukorral, mert elég savanyúak voltak a paradicsomok. Ezt a dresszinget öntöttem rájuk.

A barackmártáshoz néhány sárgabarackot meghámoztam. Ahol jött, ott húztam, ahol nem ott vágtam a héját. Nem túl termelékeny módszer, lekvárfőzéshez nem ajánlom, de nem volt kedvem pár barack miatt vizet forralni. A barackhúshoz tettem egy kis szegfűborsot, fehérborsot, szerecsendió virágot és késhegyni erőspistát. Botmixerrel mártássá turmixoltam, és kóstolás után pont jónak találtam. Már csak tálalni és fényképezni kellett.

vkfgomba1aA gombakalapokba tornyoztam a paradicsomsalátát, a tetejükre, amolyan toronydísznek, egy kis darabka sült paprikát tettem. A mártással díszített tányérba raktam és külön adtam mellé a többi mártást.

Még szerencse, hogy eleve hideg előétel készült, így nem tudott kihűlni, mire azt a kb. 40 felvételt elkészítettem. Hiába, aki nem komoly fényképész, az sokat kísérletezik. Végül gyorsan megettük ebéd helyett.

 


2 hozzászólás a recepthez: “VKF XXVI – Grillezett gombafejek, paradicsomsalátával töltve, édes-savanyú kajszimártással”


  1. Vesta says:

    Oké, megvagy, finomat és szépet készítettél, gratulálok az első alkalomhoz!

  2. szepyke says:

    Szerintem ez nagyon jól hangzik,bár a paradicsomot nem szeretem, de a kajszimártásra felkaptam a fejem!:D


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos