Körömvirág szirup
A körömvirág (Calendula officinalis) hasznáról, gyógyító hatásairól rengeteget lehet olvasni, itt nem is bocsátkozom ismétlésekbe. Nagyon könnyű belőle házilag is kenőcsöt, teát, szárítmányt készíteni. Ez a szirup is tartalmazza mindazon hasznos anyagokat, amit a virág, és még finom is.
1,5 kg körömvirág fej
1 citrom
1 kg cukor
víz
Annyi vízben, hogy ellepje, forraljuk fel a körömvirág fejeket. Csendesen gyöngyöztessük fél órán át, majd hagyjuk kihűlni és éjszakára tegyük a hűtőbe.
Másnap szűrjük le, és főzzük fel a cukorral. Öntsük bele a citrom levét, és kis lángon forraljuk 1-2 órát. Amikor a gyöngyöző szirup tetején vékony rétegben megszilárdul a cukor (megjelennek az első jégtáblák), kapcsoljuk ki, és hagyjuk kihűlni. Hűlés közben még sűrűsödni fog, végül mézsűrűségű gyógynövényes szirupot kapunk. Édesíthetjük vele a teánkat, gyümölcssalátánkat, vagy amerikai módra locsolhatjuk a palacsintánkra. Mindenképp benne lesz a körömvirág sok hasznos anyaga.
honnan lehet szedni ennyi virágot ? holterem egyszere ijen sok.Mert meg csinálnám finom lehet
Leginkább ültetni lehet egy ágyással, esetleg leszüretelni az ismerősöknél is.
szárított körömvirágból is érdemes nekiállni? ill. ez meddig áll el?
Mindaz benne lesz, ami a szárított virágban benne maradt.
Ha egy liter főzethez kerül egy kiló cukor, az gyakorlatilag bármeddig eláll, de úgyis elfogy 🙂
köszi, azt hiszem, nekirugaszkodok 🙂