Körömvirág szirup

Kategória: Befőzés, Egyebek

koromvirag5aA körömvirág  (Calendula officinalis) hasznáról, gyógyító hatásairól rengeteget lehet olvasni, itt nem is bocsátkozom ismétlésekbe. Nagyon könnyű belőle házilag is kenőcsöt, teát, szárítmányt készíteni. Ez a szirup is tartalmazza mindazon hasznos anyagokat, amit a virág, és még finom is.

1,5 kg körömvirág fej
1 citrom
1 kg cukor
víz

Annyi vízben, hogy ellepje, forraljuk fel a körömvirág fejeket. Csendesen gyöngyöztessük fél órán át, majd hagyjuk kihűlni és éjszakára tegyük a hűtőbe.
Másnap szűrjük le, és főzzük fel a cukorral. Öntsük bele a citrom levét, és kis lángon forraljuk 1-2 órát. Amikor a gyöngyöző szirup tetején vékony rétegben megszilárdul a cukor (megjelennek az első jégtáblák), kapcsoljuk ki, és hagyjuk kihűlni. Hűlés közben még sűrűsödni fog, végül mézsűrűségű gyógynövényes szirupot kapunk. Édesíthetjük vele a teánkat, gyümölcssalátánkat, vagy amerikai módra locsolhatjuk a palacsintánkra. Mindenképp benne lesz a körömvirág sok hasznos anyaga.

 


5 hozzászólás a recepthez: “Körömvirág szirup”


  1. NagyIstván says:

    honnan lehet szedni ennyi virágot ? holterem egyszere ijen sok.Mert meg csinálnám finom lehet

  2. jókaja says:

    Leginkább ültetni lehet egy ágyással, esetleg leszüretelni az ismerősöknél is.

  3. Turák Kinga says:

    szárított körömvirágból is érdemes nekiállni? ill. ez meddig áll el?

  4. jókaja says:

    Mindaz benne lesz, ami a szárított virágban benne maradt.
    Ha egy liter főzethez kerül egy kiló cukor, az gyakorlatilag bármeddig eláll, de úgyis elfogy 🙂

  5. Turák Kinga says:

    köszi, azt hiszem, nekirugaszkodok 🙂



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos