Vla, holland puding – talán a legolcsóbb desszert

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Krémek

vla1Gyerekként sokszor kaptunk vla-t (fla-t) Nagyanyánktól édességnek. Valamikor régen, háború utáni időszakban, hosszabb időt töltött Hollandiában, onnan hozta a receptet. Jó példája annak, hogy egy kis találékonysággal, szinte a semmiből is lehet desszertet készíteni.

Igazából ez nem is puding, nem az a sok adalékkal rezgőssé tett valami, amit a pohárból kanalazhatunk ki, ez inkább egy sűrű krém. Egy kis semmiség, de emlékszem, hogy mindig nagy örömmel vetettük rá magunkat.

1 l tej
4 dkg keményítő
5 dkg cukor

ízesítéshez vanília vagy kakaó

A keményítőt és a cukrot keverjük ki 4 evőkanál hideg tejjel. A többi tejet forraljuk fel, majd először keveset keverjünk a keményítőhöz, majd ahogy melegszik, egyre többet. Végül amikor már egyben van az egész, egyet rottyantsunk rajta, de szorgosan keverve, mert könnyen lekozmál. Ez az alap, mindenféle ízesítés nélkül.

Ha vaníliásat csinálunk, a tejben forraljunk fel egy rúd, kikapart vaníliát, vagy adjunk hozzá két zacskó vaníliás cukrot. Ha kakaósat, akkor keverjünk a keményítőhöz 3 ek kakaóport (nem a cukros, azonnal oldódót, hanem igazit), és úgy főzzük össze a tejjel.

A kész vlat töltsük tálba, vagy poharakba és hűtsük ki. Variálhatjuk piskótával lerakva, gyümölccsel tálalva, tejszínhabbal a tetején, de ez már egy másik recept.

Én a piacon 200 Ft-ért kapok egy liter tejet, de nyaraláskor 160. A keményítő, cukor, kakaó nincs 50 Ft, így 250 Ft-ból, 15 perc alatt, van 4-5 adag házilag készített desszertünk.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Vla, holland puding – talán a legolcsóbb desszert”


  1. max says:

    Szia!

    Légyszi küldj egy mailt a címemre, küldenék valamit, köszike.



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos