Hideg csibemáj a nyárikonyhából
A dolog ott kezdődött, hogy kellett volna venni valami felvágottat reggelikre, vacsorára. Két boltot is bejártunk, de mindenütt ugyanannak a 4-5 nagy gyártónak, az unalomig ismert, egyenízű termékeit kínálták. Egyikre sem kaptunk gusztust, viszont szép csirkemáj volt a hentesnél. Abból még a nyárikonyhán is 20 perc alatt lehet finom kenyérrevalót készíteni, az egyik legegyszerűbb recept alapján.
1/2 kg csirkemáj
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna, kakukkfű, erős pista
A májakat kettévágtam, a rostokat és az epétől zöld foltokat levágtam róluk. A hagymát félfőre vágva, két kanál disznózsíron megpirítottam. Beleforgattam a májat, sóztam, fűszereztem. Mivel most épp senki sincs, aki tiltakozna a csípős ellen, egy kanál erős pistát is adtam hozzá. 6-8 perc alatt átpárolódik annyira, hogy már ne eresszen piros levet. Sokáig nem szabad sütni, mert megkeményedik, szárazzá válik. Akkor jó, ha a májak közepe még krémes, de már nem vörös. Lehet sok zsírban is csinálni, és hagyni hogy ráfagyjon. Akkor elég sokáig eláll, és a kenyeret azzal a zsírral lehet megkenni, a májak alá. Aki krémesen szereti, az a végén nyomja bele a botmixert és kész a májpástétom.
Mi meg májat nem kaptunk sehol…
Legalábbis itt Bogláron nem. Pedig kb öt helyen próbálkoztunk!:(