Rokfortos szőlős lepény
A szilvaszezon a végét járja, őszibarack is egyre kevesebb, kárpótlásul indul a szőlő. Biztos lesz, aki nem ért egyet velem, de a szőlőből nem csak bort lehet készíteni. Ennek illusztrálására jön néhány a szőlős receptjeim közül.
Elsőnek rögtön egy sós tészta, ami egy leves után akár második fogásként is megállja a helyét, de borkorcsolyának is kínálhatjuk.
1 cs levelestészta
2 póréhagyma
35 dkg rokfort
50 dkg szőlő
6 tojás
2 dl tej
2 dl tejszín
só, bors, szerecsendió
A levelestésztát előző nap tegyük át a normál hűtőbe, hogy lassan olvadhasson ki. A megmosott pórét vágjuk vékony karikákra, a szőlőszemeket vágjuk ketté és magozzuk ki. Ehhez használhatunk hegyes kést, de a legjobb konyhai célszerszám hozzá a klasszikus hullámcsat.
Nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy a tepsit peremesre bélelhessük vele. A tésztán terítsük el a hagymát, szőlőt és a sajtot. Alaposan keverjük össze a tejet, tejszínt és a tojásokat, sózzuk meg és határozottan fűszerezzük. Öntsük a tésztára, majd 180 fokos sütőben süssük kb. 30 percig.
Hullámcsat :-)) Ezen besírtam! De milyen igaz 🙂
A lepény meg isteni finom lehetett! Sajt és gyümölcs, hús és gyümölcs nálam bármikor jöhet!
Hm ez igazán nagyon finom. Köszönöm.