Kókuszos almatallér – liszt nélkül
Sokan idegenkednek az aprósüteményektől, pedig némelyik igazán egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ez is ilyen recept. Külön érdekessége, hogy semennyi lisztet sem tartalmaz, így a gluténmentes diétára szorulók számára lehet egy kis finomság. Még a más sütemények után megmaradt tojásfehérjék apasztására is alkalmas.
1,5 kg kásás alma
5-6 tojásfehérje
10 dkg kókuszreszelék (ha az alma nagyon szaftos, akkor több)
5 ek méz
2 cs vaníliáscukor
2 kk fahéj
1 kk szegfűszeg
A meghámozott almát reszeljük le, vagy aprítsuk össze a forgókésesben. Ha az alma nagyon vékony héjú, kihagyhatjuk a hámozást, de nálunk húsvéti rozmaring nőtt a kertben, az pedig híresen vastag, viaszos héjú. Csurgassuk rá a mézet, szórjuk meg a fűszerekkel és keverjük bele a kókuszreszeléket, ez fogja felszívni az alma levét. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá és óvatosan keverjük össze az almával. Kanállal rakjunk kupackákat sütőpapírra és 180 fokon süssük, amíg megszínesedik- Hagyjuk kissé kihűlni, hogy leszedhessük a papírról.