Csipkebogyó lekvár almával

Kategória: Befőzés

csipke1

Hamarosan szedhetővé válik a csipkebogyó, ami nagyjából az utolsó befőznivaló a szezonban. Úgy tartja a hagyomány, hogy meg kell csípje a fagy. Kétféle alapja is lehet ennek a bölcsességnek, egyrészt a fagyástól puhábbá válik, másrészt – és ez lehet a fő oka – addigra egész biztos beérik. Ezek a csipkék nem azért deresek, mert  nagyon tartottam magam a hagyományhoz, hanem, mert leszedés után nem jutottam hozzá a főzéshez, kénytelen voltam a fagyasztóban várakoztatni. Lehetőleg ne út mentén, vagy olyan helyen szedjük, ahol nagyon sok por, korom, füst, netalán permetezőszer érhette. A hagyomány szerint a csipkelekvár azon receptek sorába tartozik, amikhez kimagasló monotóniatűrés kell. Nem állok rosszul vele, de azért csak van határa, amit a csipkebogyók kimagozása messze túllépne.

A megmosott csipkebogyókat kuktába tettem, és minimális vízzel főztem negyed órát. Ez alatt teljesen megpuhultak. Közben egy másik edényben megfőztem a csipkével azonos súlyú, gerezdekre vágott almát, lehetőleg kásás húsú fajtát. Mindkét gyümölcsöt áttekertem a passzírozón. Nem a húsdaráló formájú paradicsompasszírozón (Quodlibet), hanem a szitára hasonlítón (Flotte Lotte).

flotte-lotteEzzel a módszerrel a csipke magjai fenn maradnak, nem kell előre kikaparászni. A gyümölcspéphez hozzászűröm a kuktából a csipke főzőlevét, mert rengeteg pektint tartalmaz. Adok hozzá kilójára számolva 30 dkg cukrot és felforralom. Pár perc forralás után üvegekbe töltöm és lezárom. Száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Ez a recept egy palacsintatészta sűrűségű lekvárt ad, tehát inkább folyós, mint sűrű. Ha valaki kocsonyásabban szereti, a cukorral együtt adjon hozzá pektines zselésítőt, az se baj, ha házi.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Csipkebogyó lekvár almával”


  1. trinity says:

    Így, ezzel a módszerrel nem is olyan vészesen hosszadalmas! Ügyes!!

  2. Turák Kinga says:

    Elég ezzel szűrővel 1x átpaszírozni? és hol lehet ilyet kapni?

  3. Ram says:

    Zsuzsa, ne szomorkodj, fel a feejjl 🙂 mi ketten nem adjuk fel:) kfczdve kfczdj e9s bedzva:) bedzz :)Egy kis veddedte1s e9s humor :)szorgalmasan tanulom az tf6rf6kf6t, rajtam a ffcles 🙂 Besze9lgetek Mr Ilbeyvel aki a tane1rom :)Van egy nagy Rottweiler kutye1m, nagy kf6ve9r disznf3 🙂 de ime1dom, bent alszik a szobe1mban velem( mielőtt valaki azt mondane1 ffaj:) ffcrdetve van samponnal bolhairtf3, fe9sű, szobatiszta, minden kf6zre je1tszik. 🙂 )Szf3val besze9lek 🙂 elvileg minden nesz hallatszik 🙂 mert e9n is hallom mikor a kisle1ny megy te1nye9r ez az…. egyszer csak elpukizza mage1t a kutye1m (emberesen) e9n is megijedtem, e9n a kutye1ra ne9zek vf6rf6s feejjl Brutusz mit csine1lsz? a tfaloldalon egy pillanatra csend felte9telezem hogy a me1sik is hallotta azt hitte hogy e9n vagyok. Egy szf3t sem szf3lt 🙂 😀 mage1ban azt hiheti ffa de undoredtf3k a magyar nők haha 🙂 nem sze1medt kutye1m ege9szse9gedre 🙂 a gazdit jf3l bee9getted, De sebaj :)))Reme9lem egy kis mosolyt csaltam az arcodra :)Ne legye9l szomorfa, tale1lkozni fogsz vele, ahogy reme9lem e9n is Rasittal. pe1pe1:)



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos