Pástétomfűszer házilag – az ajándékozásra is gondolva
Nevével ellentétben korántsem csak pástétomok ízesítésére használható a recept alapján keverhető fűszerszám. Nagyon jó mindenféle májasba, húskrémbe és a komplex ízeket kívánó ételekbe.
Meglehetősen sokféle összetevője van, nem is lehet akkora adagot keverni belőle, ami reális idő alatt elfogy. Szépen becsomagolva különleges gasztroajándék, aminek értékét csak emeli, hogy a kezünk munkája van benne, ha nem is verejtékes ez a munka.
1 rész bazsalikom
0,5 rész boróka
1 rész borsikafű
0,1 rész kardamom
0,5 rész citromhéj
0,5 rész édesköménymag
1 rész fodormenta
1 rész kakukkfű
1 rész koriander,
1 rész köménymag
1 rész majoranna
1 rész mustármag
0,5 rész paprika
1 rész szegfűbors
1 rész szegfűszeg
1 rész szerecsendó
1 rész szerecsendióvirág
1 rész zsálya
A fűszerek egy részét csak morzsolt állapotban kapjuk meg, ezeket érdemes megőrölni. Én ehhez egy igazi retro kávédarálót használok, talán a 60-as években vették Nagyapámék. Műanyag házban fém tálka, abban forog a kés, az egészet plexi fedő zárja le. Az alaposan kiszárított fűszereket nem nehéz megőrölni, de lesz, amiben maradnak szárdarabok. Az ilyeneket érdemes megszitálni. Nagyobbacska, hálós teaszűrőbe töltve és a szűrőt kocogtatva áthullik rajta a finom por és csak a szálas része marad fenn. Amikor mindegyikkel kész vagyunk, keverjük alaposan össze és töltsük jól zárható, lehetőleg sötét üvegekbe. Fénytől védett, száraz helyen tároljuk, ahogy mindenféle fűszert illik. A fűszerek őrlése, keverése nem mindennapi illatélményben részesít, már csak ezért is érdemes nekiállni.
Kép innen.
Ez nagyon tetszik, el fogom készíteni. Be is jegyeztem a listámra, hogy ne feledjem el. 🙂
Ez nagyon jól hangzik! Remélem mindegyiket be tudom szerezni, mert pástétomlázban égek… 🙂 Köszi!
Nah, ha jól látom, mehetek a Nagyvásárcsarnokba, a kínai boltba…
De tetszik a dolog!:)))