Hóvégi kenyérlepény
Nagyanyámtól tanultam ezt a receptet szikkadt zsemlék, kenyér hasznosítására. Ők ételt nem dobtak ki. Olcsó, hamar megvan és bőven elég egy teával vacsorára. A maga egyszerűségében van olyan finom, hogy nem csak hóvégi helyzetben érdemes a receptet elővenni.
A zsemlét vagy kenyeret vágjuk kockákra (a mai zsemlék helyett talán inkább kenyér a jó), öntsük nyakon egy pohár tejjel. Egy darabka kockára vágott szalonnát olvasszunk ki, és öntsük a zsemlére. Üssünk rá néhány tojást, sózzuk, borsozzuk és jócskán keverjünk bele finomra vágott petrezselymet. Ha az egész massza már összeáll, nyomkodjuk serpenyőbe és 15-20 perc alatt, közben egyszer megfordítva, süssük meg. Ha alaposan át akarjuk sütni, akkor ne legyen 1-2 cm-nél vastagabb, és inkább több serpenyőben süssük egyszerre. Ha vastagot sütünk, akkor krémesebb marad a közepe.