Szuper gubakifli Karácsonyra, meg máskorra is

Kategória: Kenyér

gubakifli

Karácsonykor szinte kötelező étel a mákos guba, de reneszánszát éli a vendéglátásban is, sokak örömére. Nálunk Szenteste ebédjére járta, az még böjtös időszaknak számított.

A jó mákos gubához jó kifli kéne, márpedig azt szinte lehetetlen beszerezni. A bevásárlóközponti és látványos sütödék habosított fűrészporra emlékeztető termékeiből kár is kísérletezni, azokban annyira nincs anyag, hogy péppé áznak egy szemvillanás alatt. Akinek nincs olyan szerencséje, hogy elérhető közelségben talál olyan kiflilelőhelyet, ahol igazi kiflit vehet (azt a letekerhető fajtát), nem csak állományjavítót és egyéb vegyszereket, az kénytelen maga megsütni a hozzávalót. Nagy előnye, hogy két nappal előtte lehet, sőt kell megsütni, hiszen a szikkadt kifli forrázás után jobban egyben marad.

0,5 kg liszt

0,5 kocka élesztő

1 tk cukor

1 kk só

5 dkg vaj

kb. 2 dl tej

A lisztet szitáljuk dagasztótálba. Ez nem olyan nagy varázslat, mint gondolnánk, egy hálós levesszűrőbe töltve, a peremét kicsit ütögetve hamar megvan. Két haszna is van a dolognak. Egyrészt az esetleges bele nem való dolgok fennakadnak, másrészt fellazul a liszt, sok levegő kerül bele, ami könnyebbé teszi majd a tésztát. Ezt minden kenyérnél, kelt tésztánál érdemes megcsinálni.

Egy bögrében oldjuk fel az élesztőt és a cukrot egy dl tejben, hagyjuk picit felfutni, majd töltsük a lisztkupac közepébe nyomott mélyedésbe. Kevés liszttel takarjuk be és várjuk meg, amíg kifut ebből a mélyedésből. Szórjuk a liszt mellé a sót is, és kezdjük dagasztani. Több kis adagban dolgozzuk bele az olvasztott vajat is. Ha simára dagasztottuk, takarjuk le és hagyjuk kelni.

Lisztezett deszkára borítsuk ki a megkelt tésztát és vágjuk négyfelé. Takarjuk le fóliával azokat a tészta gombócokat, amik még nem kerültek sorra, hogy ne száradjon ki a felszínük. Nyújtsuk ki a tésztát kör alakot utánzó formára és vágjuk ketté. A vágott éle felől csavarjuk fel, mint egy bejglit. A kör külső, íves oldala adja a feltekeredéskor a jellegzetes kifli mintázatot.

Fektessük az egyenes rudakat sütőpapíros tepsibe és letakarva kelesszük duplájára. 180 fokos sütőben süssük világos barnára. Hagyjuk kihűlni és a kamrában tároljuk – nem fóliában csomagolva – amíg felhasználjuk, hogy szikkadhasson. Ha későn jutott eszünkbe, és nincs idő szikkasztani, süssük alacsonyabb hőfokon, így tovább tart, de közben ki is szárad valamelyest.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos