Csirke becsinált – gyógyleves

Kategória: Egytálételek, Levesek

csirke-becsinalt

Nagy kedvenc a családban ez a levesféle egytálétel. Rengeteg zöldség, könnyű csirkehús és pikánsan savanykás lé. Betegség során az első komoly étel lehet, amit bevesz a megviselt gyomor, most épp Anyósomnak fogjuk műtét után kínálni.

Nehéz kétszer ugyanolyanra csinálni, hoszen az épp kapható, kéznél levő zöldségek adják a javát, de ettől csak még izgalmasabb.

csirke farhát / nyak / aprólék
1 csirkemell
3 – 4 csirkemáj
citrom
tejszín
keményítő
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, fehérbors, szegfűbors, szerecsendió virág, kakukkfű
sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, kelbimbó, gomba, zöldborsó, brokkoli

A csirke alkatrészekből hagymával, fokhagymával, szemes borssal, szegfűborssal főzzünk erős leves alapot. Én az ilyet mindig kuktában főzöm, épp csak szuszogva, órákon át – ma kb. 5 órát főtt, mire hazaértem. Szűrjük le és örvendeztessük meg a házi ragadozókat (kutya, macska) vele. Ha zsír úszik a lé tetején, szalvétával, papírtörlővel itassuk le ról. Ráérős esetben betehetjük éjszakára a hűtőbe és másnap lekanalazhatjuk a tetején megfagyott zsírt.

A sok és sokféle zöldséget tisztítsuk meg és úgy vágjuk fel, hogy nagyjából egyszerre főjenek meg. Én a répát gyalulni szoktam, de a zellert, karalábét és petrezselyem gyökeret csak darabolom, hátha fás valamelyik. Először a darabos vagy lassabban megpuhuló zöldségeket főzöm bele, majd a többit is. Az alaposan megmosott citrom héjából, krumplihámozóval csíkot vágok és ebből is teszek a levesbe, illatosítónak. Aki megkapja, majd a tányér szélére tolhatja, bár ismerek olyat, aki eltünteti.

A csirkemájakat megtisztítom, bedobom a forgókésesbe és sima folyadékká aprítom. Megsózom, szórok bele szerecsendió virágot és kakukkfüvet, majd annyi zsemlemorzsával kevertetem össze, hogy sűrű palacsintatésztára hasonlítson. Hagyom állni, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd kiskanállal a levesbe szaggatom. A csirkemellet kis kockákra vágom, és mielőtt a galuskaszaggatáshoz kezdenék, belefőzöm a levesbe. Végül kevés hideg vízben simára kevert keményítővel picit krémesebbé teszem a levét és beleborítok egy adag tejszínt. Alternatívaként a tejfölös habarással is nagyon finom. A citrom levével kicsit megsavanyítom, a többi citromlevet az asztalra teszem, hogy ki-ki tehessen még bele. Megszórom finomra vágott petrezselyem zölddel.

Tartalmas, rengeteg zöldséget, zsírtalan levest és húst tartalmazó étel, a főzeléknél kissé hígabb, nagyon sűrű leves. Egy nagyobb tányérral eltűntetve az ember jól is lakik, de úgy is repetálni fog.

 


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos