Konyakos májhab aszpikkal

Kategória: Belsőségek, Hideg ételek

1/2 fej hagyma
30 dkg vaj
30 dkg borjúmáj
15 dkg csirkemáj
15 dkg borjúcomb
0,5 dl konyak
2 babérlevél
1 mokkáskanál őrölt fehérbors

az aszpikhoz:
2,5 dkg zselatin
1 ek cukor
1 ek citromlé
2 dl száraz fehérbor
1 mokkáskanál ételízesítő por

5 dkg vajon megfuttatjuk a hagymát, a kockázott májakat és húst a két babérlevéllel 3 – 4 perc alatt megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és a konyakkal 2-3 percig pároljuk. Ha nagyjából kihült, kidobjuk belőle a babért és teljesen simára turmixoljuk. A puha vajjal habosra keverjük. Egy hosszúkás formát kibélelünk folpackkal vagy nedvesített celofánnal és belesimítjuk a masszát. Hűtőszekrényben megdermesztjük, Tálaláshoz kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát és forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

3 dl vizet forralunk, feloldjuk benne a zselatint. A cukrot megkaramellizáljuk felengedjük a borral, citromlével, beleszórjuk az ételízesítőt. 1 – 2 perc forralás után beleszűrjük (ha az ételízesítő darabos) a zselatinba. Akkora tepsibe öntjük, amiben kb 1 cm vastag lesz a réteg. Hűtőben hagyjuk megszilárdulni.
Tálaláskor kiborítjuk egy deszkára, (szükség esetén forró vízbe mártjuk a tepsit, hogy kijöjjön) kockákra vágjuk és a tányérokra helyezett májhab szeletek köré tesszük. Durvára vágott pisztáciával megszórhatjuk. Kínáljunk mellé pl. csillag formával kiszúrt pirított kenyeret.

Tisztán csirkemájból is jó. Kb 75 dkg májhoz 30 dkg húst tettem, a vaj mennyisége maradt. Véletlenül beledolgoztam egy áztatott zsemlét, amit egy másik pástétomhoz készítettem elő, szerencsére nem tette tönkre.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos