Tejbe-nem-gríz

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Tejes ételek

Bonyolult receptet senki se várjon, ahogy mondják: egyszerű, mint a faék. A tejbegríztől leginkább abban különbözik, hogy nem búzadara főtt a láboskámban, hanem tápióka.

Gyerekkori emlék nekem ez a sok pici fehér gyöngy (vadászoknak sörét), ami a tejben megfőzve átlátszó üveggyönggyé válik. Annak idején németországi rokonok küldték a vasfüggöny mögött éhező gyerekeknek. Éhezésről ugyan nem volt szó, de egy kis érdekességre – kiváltképp, ha az még édes is – minden rendes gyerek kapható. Ezek szerint rendes gyerek voltam.

Ezek a gyöngyöcskék a trópusi világ egyik legelterjedtebb növényének, a maniókagyökérnek feldolgozásakor készülnek. A felaprított, megőrölt gyökér keményítőjét készítik különféle méretű gyöngyökké. Én az apró, 2 – 3 mm-es golyókkal ismerkedtem meg annak idején, most is az számomra A tápióka. Időnként veszek egy 20 dkg-s zacskóval az Ázsiában, annyi nálam akár évekig is eláll (csavaros üvegbe áttöltve), nem gyakori a tápiókafőzésbe torkolló nosztalgiarohamom. Este ilyen rohamom volt, sebtiben neki is láttam egy adagnak.

A tejbegrízzel teljesen analóg módon készítem, vagyis kb. 2,5 dl tejet forralok, beleteszek 3 ek tápiókagyöngyöt, és lassan bugyogva, meg-megkavarva főzöm, elég sokáig. Akkor van kész, ha elég sűrű és a golyóknak már nincs fehér közepük. A golyócskák sokkal lassabban főnek át, mint a dara szemcséi, az adagom főtt vagy negyed órát, nem néztem az időt. Közben próbáltam valami használható képet csinálni róla, de nem akart sikerülni. Elkattogtam vagy 35 képet, vakuval és anélkül, de igazán élesre nem sikerült exponálnom, így most kénytelen vagyok azt állítani, hogy ilyet akartam. 😉

Ne ijedjünk meg, mert a főzési idő 80 %-ába egész hígfolyós, leves forma az egész. Csak a végére fő ki belőle annyi keményítő, hogy krémesre besűrítse a tejet, amiben ott úsznak a rugalmas üveggyöngyök. Akkor viszont érdemes egész sűrűre főzni, mert ahogy megcukrozzuk, azonnal meghígul. Ugyanúgy ehetjük, mint a tejbepapit, kakaóval megszórva, fahéjjal, vagy mnt a tegnapi adagom készült, mézzel édesítve, vaníliával illatosítva. Egyszer vettem borsónyi, nagy golyókat, de azokat reménytelen vállakozás volt puhára főzni. Abból nem lehet sebtében összecsapni egy vacsorát, azokat előre be kell áztatni, tökéletesen alkalmatlanok nosztalgiaroham kezelésére.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Tejbe-nem-gríz”


  1. szepyke says:

    Soha nem ettem még. Azt sem tudom, hogy hol lehet kapni, bár, még soha nem is kerestem.

  2. Daisy says:

    Mihályi cukrászda—Tápióka puding
    Ott ettem először tavaly. Kicsit semleges, nem geil, de nekem nagyon ízlett. Azt hittem nálunk nem lehet hozzájutni.

  3. nokedli says:

    én még sosem ettem., de most kíváncsivá tettél!



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos