Sós magos rágcsa – expressz recept

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sós sütemények

A minap nagyon megihletett egy recept, amit azóta őrzök egy külön böngésző fülön. Gyorsan tisztáztam azt is, hogy nem elírás miatt nincs benne sütőpor, az így a jó. És tényleg, ez így nagyon jó, köszönet érte DebiGabinak.

Szerintem mindenféle ital – tea, bor, sör – mellé remek korcsolya, csak az első falatot nem szabad bekapni, mert utána úgyse tudjuk abbahagyni, amíg még van belőle.

20 dkg liszt
20 dkg juhtúró
20 dkg zsiradék

magok

Az első eltérés az eredetitől a liszt volt. Természetesen a vasárnapi ebéd után – amikor nekiálltam összedobni ezt a gyors sütit – vettem észre, hogy az a zacskó, amit teljes kiőrlésű tönkölylisztnek hittem, az ugyan valóban teljes kiőrlésű, de rozsliszt. Így aztán vegyesen mértem ki a finomlisztet és a rozslisztet, nem vált kárára.

Gép táljába beletettem az első három hozzávalót és elkezdtem keverni. Hamarosan volt egy nagy buckó a keverőn és egy ujjnyi réteg az edény oldalán. A kettő egymástól függetlenül keringőzött a tálban, és látszott, hogy nem akarnak közelebb kerülni egymáshoz. Kénytelen voltam levakarni, további kanál lisztet tenni hozzá, hogy ragacs helyett valami tésztára hasonlító dolog váljék belőle. Elég puha, krémes volt a juhtúró, ezért is kérhetett több lisztet. Végül belekevertem egy jó marék tökmagot – a napraforgót kiöntöttem, mert avas szaga volt – és egy másik maréknyi szezámot.

A masszát kettészedtem és két tepsihez leszabott sütőpapíron igyekeztem egyenletesen vékony réteggé formálni. Itt rögtön egy tapasztalat, nagyon vékonyra érdemes nyújtani, akkor lesz ropogós. Arról álmodni sem mertem, hogy valami szabályos alakra sikerül formáznom. Végül lisztbe mártogatott késel belenyomtam a leendő törésvonalakat. Nem mindenhol tudtam átvágni, mert egészben voltak a tökmagok, és persze az összes pont a vonalak alatt gyűlt össze. Nem tragédia, így is el lehetett törni a kisült tésztát.

Tejjel ecseteltem be a tetejét, majd megszórtam fekete és fehér szezámmaggal. 180 fokon, légkeveréssel 12-15 perc alatt sült meg ilyen szép pirosra. Csak ha már kihűlt, akkor szabad nekiállni összetörni, különben mindenütt szakad, csak a vonalak mentén nem.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Sós magos rágcsa – expressz recept”


  1. ztutd says:

    Nyami ♥



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos