Bécsi habos almatorta – Nagyanyám receptje

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Torták

Téli vasárnapokra, családi összejövetelekre, de nem feltétlenül születésnapokra sütötte ezt a habos finomságot Nagyanyám.

Ahhoz képest, hogy az Ő receptjei között még bőven találni olyan tortákat, amik úgy kezdődnek, hogy végy 24 tojást, ez kimondottan egyszerű és gyors, kevés macerával készíthető. Alig több a munka vele egy muffinnál, és nyugodt szívvel nekiláthat bármelyik kezdő is, biztos eredményre számítva.

1,5 dl tejben oldjunk fel 1 kk sütőport. 5 dkg puha vajat keverjünk habosra 15 dkg cukorral, és 2 tojás sárgájával. Reszeljük bele egy citrom héját és a levéből tegyünk bele 1 evőkanállal. Keverjük bele a tejet, majd annyi réteslisztet, hogy tejfölsűrűségű massza legyen.

Tegyünk a tortaforma aljába sütőpapírt, vagy alaposan vajazzuk ki és szórjuk meg liszttel. Simítsuk bele a tésztát és 180 fokos sütőben süssük elő 10 percig. Kenjük meg simára turmixolt baracklekvárral, de ribizlivel vagy meggyel sem fogjuk elrontani.

Hámozzunk meg egy kiló almát, vágjuk gerezdekre és szedjük ki a magházát. Gyaluljuk le uborkagyalun, vagy reszeljük durvára. Az alma savanyúságától függően keverjünk hozzá 5 – 10 dkg cukrot és 1 ek őrölt fahéjat. Érdemes egy maréknyi dióbelet durvára vágni és azt is hozzáadni. Terítsük ezt az almát az elősütött tésztára és tegyük vissza a sütőbe, újabb 10 percre.

Közben a tojás fehérjéket verjük kemény habbá, ha van még egy fehérjénk a hűtőben, azt is tegyük hozzá. Csurgassunk bele 5 dkg cukrot és verjük még keményebbre vele. Simítsuk az alma tetejére és a sütőt 150 fokra visszakapcsolva süssük, amíg a hab szép színt kap.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos