Befőzés a hó alatt – téli lekvár

Kategória: Befőzés

Ha ki se látszunk a hó alól és kellene valami kényeztető finomság, érdemes kipróbálni ezt a lekvárt. Csupa télen kapható hozzávalóból készül, nem konkurál a gyümölcsérés befőzéseivel.

Használhatunk hozzá ananász konzervet, de aki egyszer megkóstolt egy igazán érett, frissen hámozott gyümölcsöt, az tudja, hogy a különbség tán még a fáról éretten szedett és a konzerv őszibaracknál is nagyobb.

Ilyenkor télidőben nem könnyű zselésítőt beszerezni, ha csak nincs valami ismerős boltos, akit rábeszélhetnénk. Ha nem maradt nyárról, akkor követhetjük Nagyanyáink módszerét, akik a gyümölcs súlyával egyező mennyiségű cukorral főzték, meglehetősen sokáig, vagy használhatunk hozzá kevés agar-agart.

A hozzávalók súlya tisztított gyümölcsre értendő.

1 kg narancs
1 kg mandarin
2 – 3 szem citrom
1 – 2 ananász húsa
10 dkg darált dió
0,5 dl rum
1 kg cukor (édesszájúak és savanyú narancsot kapók tehetnek hozz még 25 dkg-t)
zselésítő vagy agar-agar

A tisztított és kimagozott gyümölcsöt vágjuk vékony szeletekre, kis kockákra. Ha van zselésítőnk, annak használati utasítása szerint járjunk el. Ha nincs, a dióval együtt forraljuk fel, főzzük, amíg kicsit szétesnek a gyümölcsök, majd adjuk hozzá a cukrot. Újraforrás után adjuk hozzá a rumot, és töltsük üvegekbe és zárjuk le. Ha tudjuk a hűtőben tárolni, akkor nem kell sokat foglalkozni fejreállítással,  dunsztolással, úgyis hamarosan elfogy, csak győzzünk hozzá finom kalácsot, brióst sütni.

 


5 hozzászólás a recepthez: “Befőzés a hó alatt – téli lekvár”


  1. nokedli says:

    én az ananászt minden formájában úgy szeretem, hogy lekvárra sosincs esélye maradni. azért most nagyon kivánbncsivá tettél…

  2. Turák Kinga says:

    tél időben esélytelen a zselésítő anyag… még dec eljeén kerestem, de se híre, se hamva, . Olyan agar-agart hol lehet kapni?

  3. jókaja says:

    Agar-agart én az Ázsiában vettem, de kínaiaknál, vegyszerboltban, esetleg araboknál kapni.

  4. Turák Kinga says:

    tehát, megint csak a fővárosban… oda talán majd márc elején jutunk…

  5. jókaja says:

    Bocsánat, hogy ide születtem, és még csak el se költöztem. Biztos vagyok benne, hogy kisebb-nagyobb távolságon belül bárhol lehet olyan boltot találni, ahol beszerezhető. Végső esetben – internethasználóknak – ott az online vásárlás lehetősége, ami végképp határtalan piacteret nyit.



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos