Fokhagymagerezdekkel töltött csirke – Valentin napra is
Következzék az egyik főétel a Valentin napra ajánlott menübe.
Ne féljünk a fokhagymától, nem gond az illata, ha mindketten esszük.
A fokhagymáról a szívre, érrendszerre, vérnyomásra gyakorolt kedvező hatásán túl azt is tartják, hagy az egyik legerősebb afrodiziákum. Ennek apropóján kerülhetett fő helyre ebben a menüben.
1 kis csirke
50 gerezd fokhagyma
3 kis fej hagyma
1 szál sárgarépa
5 dkg zeller
só, kakukkfű, rozmaring
krumpli és / vagy sütőtök
Alaposan tisztítsuk meg a csirkét és kívül belül mossuk meg. Töröljük szárazra és alaposan szórjuk be a hasüregét sóval és a fűszerekkel. Töltsük bele a fokhagyma gerezdeket. Ha még maradt hely, tegyük mellé a hagymát is, ha kimaradt a fokhagymából, azt tegyük mellé. Tegyük tepsibe vagy egy jókora sütőzacskóba és tegyük mellé a darabokra vágott krumplit, tököt. Bekötött zacskóban, vagy alufóliával fedett tepsiben, 180 fokon süssük legalább egy órán át. Hústűvel, vagy spékelő tűvel, a zacskó kibontása nélkül, szúrjuk meg a combja és a teste találkozásánál, mert itt a legvastagabb a húsa. Ha puha és a kifolyó leve nem véres, a csirke elkészült. Ha nem lett szép színe, vegyük le a fóliát, vágjuk fel a zacskót és a legnagyobb lángon pirítsuk meg a bőrét. Segíti a szép szín kialakulását, ha olvasztott vajjal megkenjük. A fokhagyma gerezdeket, hagymát és a krumplit vagy tököt törjük össze és ez a püré lesz a körete.