Télvégi saláta
Bármennyire nem akarta eltemettetni magát a tél, idén is csak jön a tavasz.
Addig is, amíg megjelennek a primőr zöldségek, szerény választékból dolgozhatunk, ha nem akarunk távoli tájakról idehurcolt dolgokat megvenni.
Ez a gyors saláta olyan hozzávalókból áll, amik hagyományosan elérhetők voltak még a tél vége felé is.
30 dkg savanyúkáposzta
2 – 3 nagyobb alma
2 – 3 szál sárgarépa
10 cm póréhagyma
citromlé
só, borsikafű (csombor), salátaolaj
Lehetőleg vékonyra gyalult, magától savanyodott káposztát vegyünk a salátához. Kóstoljuk meg, és ha nagyon savanyú – ami a tél vége felé már előfordulhat – kevés vízzel öblítsük át. Éles késel vágjuk rövidre, hogy könnyebb legyen majd enni.
Az almát és a répát is tisztítsuk meg, majd vágjuk / gyaluljuk vékony csíkokra. A pórét vékonyan karikázzuk fel, a zöld részéből tegyünk félre a tetejére.
Az összes hozzávalót keverjük össze, és csöpögtettük meg citromlével, hogy világos maradjon. Szórjuk meg csomborral és kóstolva sózzuk, ha kell, mert a káposzta tud sós lenni. Végül bőkezűen locsoljuk meg jóféle olajjal – pl. tökmagolaj, dióolaj – és szórjuk rá a félretett hagymakarikákat. Önmagában, vagy néhány keménytojással könnyű vacsorának is megteszi.