Bodzaillatú epres tiramisu torta

Kategória: Torták

Tavaszi szezonja idején az eper szinte kikerülhetetlen, meg aztán miért is kerülnénk el egy ilyen finomságot?

Szintén indul a bodzavirágzás, ami a szokott szörpökön kívül más lehetőségeket is rejt magában. Mézes, virágos illata remekül harmonizál az eper ízével. Érdemes felfedezni könnyed illatát.

4 tojás
4 evőkanál forró víz
12 dkg cukor
6 dkg liszt
6 dkg keményítő
fél zacskó sütőpor

10 – 12 nagy bodzavirág
4 dl tejszín
2 nagy pohár tejfölből csöpögtetett krémsajt vagy mascarpone
2 csomag habfixáló
1 kg eper
babapiskóta
5 dkg fehér csoki
bodzaszörp

Lehetőleg az út porától távolabb levő bokorról gyűjtünk szép virág tányérokat. Alaposan nézzük át, hogy ne legyen rajta bogárka, rázzuk is le, majd fejjel lefelé egy láboska fölé tartva, ollóval vágjuk le a virágokat a szárról. Öntsük rá a tejszínt és éjszakára tegyük a hűtőbe, majd reggel szűrjük le és nyomkodjuk ki a virágokat. Ha sietős, akkor melegítsük forrásig, de ne forraljuk, és tartsuk melegen fél órán át. Utána hűtsük ki és ugyanúgy szűrjük le.

Fűtsük be a sütőt 200 fokra. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéből verjünk kemény habot. A sárgáját a cukorral és forró vízzel keverjük habosra. Szitáljuk bele a lisztet keményítőt és sütőport, majd óvatosan keverjük bele a habot. 22 – 24 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítsuk bele és a forró sütőben kb. fél óra alatt süssük meg.

A bodzás tejszínből verjünk habot a habfixálókkal és adagonként keverjük össze a krémsajttal. A megpucolt epret vágjuk gerezdekre, néhányat félretéve a díszítéshez. A piskótát vágjuk két lappá, az alsó tegyük vissza a formába. és kicsit locsoljuk meg bodzaszörppel. Kenjük rá a krém harmadát és szórjuk meg eperrel. Fedjük be a másik tésztalappal, azt is itassuk meg szörppel és kenjük meg krémmel. A rászórt epret fedjük be krémmel, de hagyjunk belőle annyi, hogy majd a torta szélét bekenhessük vele. Tegyük 4 – 5 órára a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Vegyük le a torta karimáját, kenjük meg a szélét a félre tett krémmel és ragasszuk bele a babapiskótákat.

A tiramisu tetejére kakaó szórás jár, ami az eper ízéhez remekül illik is. A bodza könnyedségéhez viszont kicsit markáns, legközelebb reszelt, vagy krumplihámozóval forgácsolt fehér csokit szórnék a tetejére. A hozzávalók közé már ezt is írtam be.

 


4 hozzászólás a recepthez: “Bodzaillatú epres tiramisu torta”


  1. Daisy says:

    Nagyon ötletes sütemény. Biztosan finom is.
    Nálunk még alig bimbódzik a bodza.

  2. Latsia says:

    Gyönyörű és finom lehet!:-)
    És a kilóink drága Jókaja?:-)

  3. jókaja says:

    A kilóink érdekében csak a képeket szabad nézni 🙁

  4. Wise Lady says:

    Nagyon mutatós, és az íze se lehet akármilyen!



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos