Az élet és a habostorta

Kategória: Egyebek, Torták

Bizonyára sokan megjegyeztük, hogy az élet nem habostorta. Ez viszont teljességgel az!

Előre bocsátom, hogy nem én csináltam. Keresztfiunk ünneplésére hozta valamelyik rokon, egy győri cukrászdából (nem tudom melyikből).

Trendkövető stílusnak nem mondanám, de nyilván a rendelés se arról szólt. A hagyományos tortadivat korrekt megjelenésű példánya. Ízében is hagyományos, két sárga piskótalap között jó vastag csokikrém, az egész vastag habpaplan alatt.

Megkóstoltam és okozott meglepetéseket.

Az első a piskóta állaga volt. Nagyon puha, szaftos, olvadós. Igazából mint ha ott se lett volna, annyira eltűnt a szájban, csak a krém íze érződött. Kicsit érdeklődtem rutinos tortakészítőktől, hogy lehetne ezt a nagyon légies tésztát otthon is megsütni. Hamar megtudtam, hogy ha lehet, inkább ne is akarjam. Valamiféle cukrászati adalékanyag paszta adja ezt az állagot, ami rosszmájú vélemények szerint színtiszta műanyag. Ismerve a vegyipar csodáit, el tudom hinni és inkább elfogadom a hagyományos piskóta rágható állagát.

A krémre nem mondhatok rosszat. Markánsan csoki ízű, nem túl nehéz krém volt. Ezek után inkább nem kutatnám az összetevőit, ízének hordozóit.

A hab viszont elgondolkodtatott. Aki vert már tejszínhabot, akár fixálóval is, az tudja, hogy nem kimondottan időálló anyagot hozott létre. Egy ilyen tortát meg kell csinálni órákkal hamarabb, ki kell bírja a hurcolást és még ez után is eredeti formáját kell tartsa a hab. A legegyszerűbb tippem a növényi „tejszínhab” volt, de nem éreztem azt a szájpadlásra ragadós, zsíros margarinjelleget benne. Igazából semmilyen ízét sem éreztem, teljesen csak a dekorációt szolgálta.

Az egésznek tulajdonképp kellemes összbenyomása volt. Azok már csak a gasztrobolond kérdései, hogy egy alapnak tekinthető csokitortát kizárólag adalékanyagok halmazából lehet előállítani? Attól, hogy ezek elérik azt a szintet, amikor az alkalmazásuk már nem tolakodóan feltűnő, muszáj mindezt letolni a torkunkon? A cukrász szakma porkeverésre és látványteremtésre csökevényesedik?

Kell ez nekünk – vagy ez kell nekünk?

 


1 hozzászólás a recepthez: “Az élet és a habostorta”


  1. erika says:

    HA CSALÓDÁS IS AZ ÍZE DE LEGALÁB SZÉP…. EZ IS VALAMI…



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos