Erős fokhagymakrém – befőzés

Kategória: Befőzés

Aki próbált már tubusos fokhagymakrémet használni az tudja, hogy elég érdekes íze tud lenni, és akkor most nagyon finoman fogalmaztam. A tavaszi, friss fokhagyma aromájából csak úgy tudunk átmenteni valamennyit, ha magunk készítünk krémet belőle.

A friss fokhagymának van a legintenzívebb aromája, ha főzzük, hőkezeljük, akkor ebből veszít, a jellege is megváltozik. Ezért készül ez a krém nyersen, ami miatt viszont csak korlátozottan áll el fagyasztás nélkül.

4 – 5 fej megpucolt fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 teáskanál só
2 késhegynyi aszkorbinsav (C-vitamin)

A meghámozott fokhagyma gerezdeket az olajjal, sóval és a C-vitaminnal turmixoljuk sűrű péppé. Fokozatosan adjuk hozzá az olajat, nehogy folyós legyen. A C-vitamin antioxidánsként védi a barnulástól. Ha nem akarjuk néhány hétnél tovább tárolni, tegyük üvegbe és a hűtőbe. Hosszabb időre eltenni úgy tudjuk, hogy a kicsit hígabbra csinált krémet jégkockakészítő zacskóba töltjük és befagyasztjuk. Ne felejtsük az egészet jól záró dobozba is betenni, nehogy minden átvegye a szagát. Így, nyersen eltéve lesz a legerősebb az íze és a szaga is. Használhatjuk ételek ízesítésére, grillezett húsok mellé, vagy egyszerűen egy szelet ropogós, zsíros kenyérre kenve.

Első közlésként a Kifőztük receptújságban jelent meg, amire az oldalsávi címlapképre kattintva lehet feliratkozni.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Erős fokhagymakrém – befőzés”


  1. Kata says:

    Ezt már az újságban is kinéztem magamnak…



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos