Aioli, a klasszikus fokhagymamártás

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Mártások

Mint oly sok receptet, ezt is több nép vallja magáénak. Spanyolországból indult útnak, de gyökeret eresztett Franciaországban is. Nincs is egy olyan recept, amire azt lehetne mondani, hogy ez az eredeti. Szokták leegyszerűsítve a fokhagymával ízesített majonézt is aiolinak adni, rosszabb vendéglőkben tubusos alapon. Az itt közölt recept alapján elkészített mártásban viszont nincs tojás, így az arra allergiások is fogyaszthatják.

Hámozzunk meg 2 – 3 fej fokhagymát és tegyük a forgókéses aprítóba. Töltsünk hozzá kevés olajat és kezdjük összedolgozni Amikor sima pép lett, óvatosan adjunk hozzá további olajat. Legalább 6 – 8 percig kell dolgoztassuk a gépet, hogy az eleinte reménytelenül széteső mártás egyszer csak besűrűsödjön, kialakuljon az emulzió. Ha a kész mártás kicsapódna, akkor segíthetünk rajta kevés főtt krumpli, pár kanál tej vagy egy tojássárgája beledolgozásával. A képen látható mártásba tettem két kanál mustárt, amitől picit savanyúbb, még pikánsabb lett.

Első közlésként a Kifőztük receptújságban jelent meg, amire az oldalsávi címlapképre kattintva lehet feliratkozni.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Aioli, a klasszikus fokhagymamártás”


  1. Altair says:

    Körülbelül mennyi olaj kell összesen?

  2. jókaja says:

    Az a fokhagyma mennyiségétől függ. 3 nagyobbacska, tavasz végi fej felvesz legalább 2 dl olajat, de ugyanúgy lehet óvatosan adagolni, mint a rendes majonéznél, amikor is látszik, hogy még venne fel.



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos