Lasagne saját tésztával

Kategória: Egytálételek, Tészták

Egyszer már mutattam, milyen klassz tésztakészítő gépre tettem szert. Összehasonlíthatatlanul finomabb tésztákat ehetünk, ha magunk készítjük. Tulajdonképp nem olyan nagy munka, de érdemes egyszerre többet csinálni és megszárítva (fagyasztva) eltenni rohanósabb napokra.

Egyet nem szabad, a lasagne-nak valót egyben megszárítani. Akkora fazék nem létezik, amekkorába egyben beférne, ha pedig el akarjuk törni, abból törmelékhalmaz lesz, ezt az első próbálkozás alkalmával meg kellett tanulnom, így már araszos darabokra vágva szárítom. A tészta készítésről majd lesz egy külön bejegyzés, csak alaposabban rá akarok készülni.

35 dkg darált disznóhús
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb konzervdoboz sűrített paradicsom
só, bors, oregano, kakukkfű, bazsalikom
kevés olaj

3 evőkanál olaj
5 dkg liszt
só, szerecsendió, bors
tej
parmezán
ementáli

A finomra vágott hagymát kevés olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a húst és erős lángon pirítsuk morzsásra, közben a fakanállal nyomkodjuk szét a nagyobb göröngyöket.  Adjuk hozzá a paradicsomot. Ehhez a hagyományos, konzervdobozos Arany Fácán paradicsompürét használtam, hogy ne legyen híg a húsos, ne ússzon az egész tészta. Fűszerezzük meg és lefedve, csendesen pároljuk 10 percig.

Másik serpenyőben készítsük el közben a besamellt. A lisztet fehér habzásig hevítsük az olajon, majd öntsük fel annyi hideg tejjel, hogy simára tudjuk keverni. Sózzuk meg, szórjuk bele a fűszereket és ha túl sűrűre főne, még egy kis tejet. Végül reszeljünk bele bőkezűen parmezánt.

A tésztát forró, sós vízben főzzük 2-3 percig, nem baj, ha a közepe még nem teljesen főtt át. Tepsibe vagy szögletes jénai tálba rétegezzük: besamell – tészta – fele hús – tészta – besamell – tészta – másik fele hús – maradék tészta – többi besamell. A tetejére reszeljünk ementálit, vagy más olvadásra képes sajtot és tegyük 150 fokos sütőbe, kb. 40 percre.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos