Rákóczi túrós fagylalt emigrációban

Kategória: Desszertek

Miután a vendégek kellően elszórakoztatták magukat és egymást a csináld magad gyrossal, megérdemeltek valami finomságosat a vacsora végére.

A nagy klasszikus, a Rákóczi túrós ízei, fagylalttá átültetve, némi mediterrán, törökös beütéssel emlékezve a Fejedelem emigrációjára – még ha a túrós lepény nem is az Ő nevét őrzi.

A fagylalt hozzávalói:

50 dkg túró
3 dl tej
4 dl tejszín
1 nagy citrom
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
vanília kivonat

zabpelyhes keksz
habcsók

sárgabarack lekvár
tokaji aszú
mentaszörp

A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral. A tejszínt és a tejet melegítsük forrásig, majd fokozatosan keverjük a fehéredésig kevert tojássárgához. Adjuk hozzá a vaníliát és egész kis lángon, vagy vízgőzben főzzük sűrű krémmé.

A túrót keverjük el a citromlével és reszeljük bele a héját is. Ha száraz, rögös túrót kaptunk, kevés tejszínnel, tejföllel keverjük simára, a legegyszerűbb ehhez a botmixer. Keverjük össze a túrót a főzött krémmel. Célszerű eddig az előző nap megcsinálni így a hűtőben alaposan kihűl a fagyasztás előtt.

A hűtőből kivett fagylalt alapot tegyük a már forgó gépbe és fagyasszuk krémessé. Közben tegyük a tálkákat a fagyasztóba, hogy ne olvadjon el a fagylalt, miközben tálaljuk és díszítjük.

A házi sárgabaracklekvárt az aszúval és a mentaszörppel összekeverve turmixoljuk simára. Annyi szörpöt adjunk hozzá, hogy az illata is érződjön és mártás sűrűségűre híguljon a lekvárunk.

Töltsünk minden tálkába tükröt (vékony réteget) a barackmártásból. Szórjunk bele a morzsává tört kekszből és helyezzünk rá 2-3 gombóc fagylaltot. Öntsük le a mentás baracköntettel és morzsoljunk rá 1-2 apró habcsókot. A tetejére tegyünk egy egészet díszítésként.

A habcsókhoz rengeteg receptet találni netszerte. Alighanem a legegyszerűbb az, amikor az ember lánya körüludvarolja a helybéli fagylaltost és hoz tőle egy zacsival abból, amit Ők szoktak a fagyira tenni. 🙂

Hozzávalók:

2db nagyobb padlizsán

2-3 gerezd fokhagyma

1/2 citrom leve

1 maréknyi dió

1 maréknyi friss petrezselyem

frissen őrölt bors


sok olívaolaj

A padlizsánt a legszebben parázs felett tudjuk elkészíteni, tehát akinek van rá lehetősége az szabad ég alatt, parázs felett süsse meg az egész padlizsánokat. Majd hagyjuk egy kicsit hűlni és húzzuk le a héját, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel. Azbesztkéz mondjuk nem hátrány ha van, de anélkül is meg lehet úszni, pár kisebb égési sérüléssel ezt a procedúrát. No de azt mondom egy jó ételért bármit megtesz az ember!

A padlizsán szeleteket sózzuk be mindkét oldalukon, és egy olívaolajjal meglocsolt tálba, fektessünk le egy réteget. A diót közben száraz serpenyőben egy picit pörköljük meg, majd konyharuhába csavarva zúzzuk össze. Nem kell turmixolni, mert akkor túl morzsás lesz, most pedig nem az a cél.

Egy kis tálkában pedig keverjünk össze 4-5 evőkanál olívaolajat, sóval , borssal, frissen facsart citromnak a levével és erre reszeljük rá a fokhagymánkat. Keverjük jól össze ezt az olajat, majd kenegessük át az első réteg padlizsánt vele. Erre szórjuk rá a petrezselymet és diónk felét.

Majd egy újabb réteg padlizsánnal fedjük be az előbbi réteget. Ezt is locsoljuk meg a fokhagymás-olívaolajos öntettel és bőven szórjuk meg dióval.
Készen is vagyunk, hagyjuk kihűlni. Sőt a legjobb ha aztán hűtőben lehűtjük. Magában is tökéletes ételről beszélünk de meg lehet fejelni az egészet egy kis fetával, amitől még kerekebb lesz az élmény. Természetesen a maradékból illik vinni a munkahelyre is, hogy mindenki részesüljön a fokhagyma jótékony hatásából.

UPDATE: Annyi kis update mindenképp kötelező ide, hogy feta sajttal valami extraszuper ez a saláta! Amiről igaz írtam már a posztban is de így érdemes külön kiemelni is.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Rákóczi túrós fagylalt emigrációban”


  1. Moha says:

    Milyen gyönyörű a színe! Biztosan finom is lett, ami túrós, jöhet mind:)

  2. Adri says:

    Az azonos nevű sütemény nekem túl tömény, de így fagyiban kipróbálnám.



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos