Diétás töltött székelykáposzta
Ha nagyon trendi, étteremszerű akarnék lenni, még folytathatnám: házilag savanyított nyári káposztából.
Igazából eszembe se jutott volna augusztusban savanyúkáposztát csinálni és főzni, ha rá nem éhezik valaki a családban, Akinek nagyon igyekszünk kedvében járni. Hátha ez is segítség Neki. Beteg ember gyomrát kímélni kell, így hát igyekeztem viszonylag diétásan elkészíteni, hátha rászánja magát és megkóstolja. Most a recept jön, holnap pedig a savanyítás, képekkel.
1 kg házilag savanyított káposzta
70 dkg sovány lapocka
3 dkg csupa hús kolozsvári szalonna
1 evőkanál szárazon pirított liszt
5 dkg rizs
só, fehérbors, csombor, kakukkfű, paprika
A húst úgy bontottam szét, hogy a finomabb rostú részeket kockára vágtam, a durvább szerkezetűeket darálni tettem félre. Az volt ugyanis a cél, hogy húskockák és darálthúsos töltelék is legyen benne, hogy lehessen választani. A finomrostú húsok viszont puhábbra főnek, könnyebben elrághatók.
A szalonnát kis kockákra vágtam és teflonos serpenyőben átpirítottam. Kellett mellé egy kanál olaj is a hagyma pirításához, mert annyira kevés zsír sült ki belőle. Amikor a hagyma is megpirult, rászórtam a húskockákat és kicsit körbepirítottam. Végül szórtam rá egy kávéskanálnyi pirospaprikát, hogy ne legyen olyan sápadt a kész étel.
Száraz teflon serpenyőben kevés lisztet pirulni tettem. Szaporán kavargatva zsemleszínűre pirítottam. Ez kellett a lé sűrítéséhez, rántás helyett. Így a hagyományos káposztában érezhető pirított liszt íz belekerült ugyan, de további zsiradék nem.
A rizst leforráztam és hagytam állni, amíg a hússal foglalkoztam. Leszűrtem és a darált húshoz adtam. Sóval, pici fehérborssal, és kaukkfűvel ízesítettem. Alaposan összegyúrtam, hogy a hús saját maga kiadja ragasztóját (miozin), és tojás nélkül is összeálljon a töltelék.
A káposztából szórtam egy réteget a a fazék aljára. Rászórtam a szalonnás, hagymás húskockákat. A töltelékből hüvelykujjnyi hurkákat formáztam és körbepakoltam velük a fazekat. Rászórtam a pirított lisztet, majd betakartam a maradék káposztával. Megszórtam csomborral és felöntöttem annyi vízzel, hogy szűken ellepje. Csendesen forraltam háromnegyed órán át. Tejföl csak mellé járt, hogy a pillanatnyi gusztus szerint lehessen adagolni.
Remélem egy kicsit azért csak csipegetett belőle.