Egészséges kakaós keksz, cukor nélkül

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Aprósütemények

Tulajdonképp nem is ezt akartam megsütni, amikor a konyha felé vettem utamat. Nagyon rég készülök kipróbálni a kukoricapelyhes sütit, amihez Kata minapi receptje adott újabb lökést. Szokásom szerint ott őriztem a böngésző egyik fülén, de nem olvashattam el alaposan. Mikor ma eszembe jutott, akkor szembesültem vele, hogy a mi mértékünket messze meghaladó mennyiségű cukor van benne.

Ez eldöntötte a kérdést, hogy ismét halasztódik a kukoricapehely bevetése, marad a jól bevált zabpehely. A kisördög persze elkezdett dolgozni bennem, hogy csinálni kéne egy olyan sütit, amibe egyáltalán nem adok cukrot. Nem tűnt nagy varázslatnak, hiszen a reggeli kakaómat is teljesen cukor nélkül iszom.

A kukoricapehelyhez pedig keresek majd egy másik receptet, de ha Valakinek van sós receptje hozzá, ossza meg, ne kelljen újra kitalálnom.

40 dkg zabpehely
20 dkg vaj
2 tojás
2 evőkanál kakaópor
1 zacskó sütőpor
1 evőkanál vanília kivonat
rengeteg aszalt gyümölcs (nem mértem, de volt 20-25 dkg), ami kerül a kamrából – kimagozott datolya, vörös áfonya, sárgabarack, narancshéj, mazsola, aszalt szilva

A nagyobb, darabos aszalványokat apróbbra vágtam. Az olvasztott, de nem forró vajat simára kevertem a tojásokkal és a vaníliával. Hozzá adtam a zabpelyhet, sütőport és kakaót, majd alaposan összekevertem. Belekevertem az aszalt gyümölcsöket is. Most pont formázható lett, de ha túl folyós lenne, tegyük egy fél órára a hűtőbe, hogy a vaj szilárdulhasson.

Diónyi golyókat formálva sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, és  mindegyiket laposra nyomtam. Nem kell túl sok helyet hagyni közötte, a sütőpor ellenére sem fog szétterülni. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt kész van. Ne várjuk, hogy sötétedjen, a kakaótól amúgy is barna tészta olyankor már keseredik. Hagyjuk hűlni különben összetörik, ahogy a tepsiről levennénk. A sütőhöz adott nagy tepsiből kettő pont meg is telt vele. A kakaó fanyarsága és a sok aszalt gyümölcs édessége mellé nagyon jó kiegészítő a vörös áfonya (vagy aszalt meggy) savanykássága. A zabpehely sok rostjára való tekintettel pedig nyugtatgathatjuk lelkiismeretünket, hogy ez nem is nasi, hanem színtiszta egészség. 😉

 


1 hozzászólás a recepthez: “Egészséges kakaós keksz, cukor nélkül”


  1. Bianka says:

    Nagyon finom lehet, főleg, hogy egészséges



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos