Első töpörtyűs pogácsám, reformosan

Kategória: Sós sütemények

Állítólag minden kezdet nehéz, ám ezt most részben cáfolhatom. Azért részben, mert csak rászánni magam volt nehéz, megsütni egyáltalán nem.

A rászánás nehézsége két dolgon alapult. Egyrészt azon, hogy szeretjük a töpörtyűt, így aztán hamarabb el szokott fogyni, mint pogácsává alakulna. Másrészt őrzöm egy rég megszűnt újpesti söröző pogácsájának emlékét, szerintem az volt A TÖPÖRTYŰS POGÁCSA. Így visszagondolva kőttes lehetett, hajtogatva, megszórva töpörtyűvel és paprikapehellyel. (Gondolom akkoriban az a pehely egyszerűen apróra vágott cseresznyepaprika lehetett.) Puha volt, foszlós, ízes és rettentő sok sört fel bírt szívni. Ahogy mondják, az árvák könnyét is …

Ez mégse kelt tésztás, bár van benne kevés élesztő is. Egy részét megutaztatják, a másik sem fog órák alatt elfogyni, márpedig a kelt igazából frissen, lehetőleg langyosan finom. Inkább a ropogósra, omlósra sülő, zsíros tésztát választottam, amolyan hibrid lett belőle. Dobozban legalább egy hétig eláll, ha elfelejtjük, hogy van.

A reformossága a rozsliszt használatában merül ki. Igazából az íze miatt tettem bele, de a rostjai sincsenek hiába, még ha diétás nem is lett tőle.

15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg libazsír (volt kéznél, a disznózsír is megteszi)
fél kocka élesztő
1-2 dl joghurt
2 tojás
1 teáskanál só
2 teáskanál gomasio
bors, chilipehely, római kömény
25 dkg töpörtyű

A töpörtyűt nézzük át és a rajta maradt, kemény bőrdarabokat vágjuk le. Daráljuk meg, de ha igazán finomat akarunk, inkább késsel vágjuk finomra. Így ugyanis kissé darabos marad, míg darálva pépesedik.

A háromféle lisztet a sókkal tegyük tálba, keverjünk el benne 1 dl olajban feloldott élesztőt és két tojást. Dolgozzuk bele a szobahőmérsékleten meglágyult zsírt, és gyúrjuk tésztává. Ha nem akarna összeállni, kevés joghurttal, tejföllel lágyíthatjuk. Fóliával betakarva, meleg helyen hagyjuk állni, legalább egy órán át, de lehet kettő is.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki és kenjük vagy szórjuk rá a töpörtyűt. Hintsük rá a chilipelyhet, borsot és a római köményt. Hajtsuk be a két szélét, majd még félbe is. Ugyanígy hajtsuk be a két végét is. Ismét nyújtsuk ki és hajtogassuk össze. Ismételjük meg harmadszor is, de az egyes hajtogatások között nem kell pihentetni. Végül nyújtsuk 2 cm vastagra, kés fokával karistoljunk rácsot a tetejére és 4-5 cm átmérőjű szaggatóval szúrjuk ki a pogácsákat. Tegyük sütőpapíros tepsibe, kenjük meg tojással a tetejét és forró (220 fokos) sütőben 10-15 perc alatt süssük világosra.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos