Szilveszteri fűszeres töpörtyűs reformpogácsa

Kategória: Sós sütemények

Ez a recept a klasszikus töpörtyűs pogácsát kínálja picit átalakítva. Egyrészt a teljes kiőrlésű rozsliszt rostokat és egy új ízt visz bele, másrészt nem a hagyományos kelt tésztából készül. Ennek a tésztának nagy előnye, hogy sokáig eltartható. Ha például szilveszterre szánjuk, napokkal előtte megsüthetjük.

15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg libazsír (a disznózsír is megteszi)
fél kocka élesztő
1-2 dl joghurt
2 tojás
1-2 teáskanál só
bors, chilipehely, római kömény
25 dkg töpörtyű

A töpörtyűt átnézzük és a rajta maradt, kemény bőrdarabokat levágjuk. Megdaráljuk, de ha igazán finomat akarunk, inkább késsel vágjuk finomra. Így ugyanis kissé darabos marad, míg darálva pépesedik.

A háromféle lisztet a sóval tálba tesszük, elkeverjük benne az 1 dl olajban feloldott élesztőt és a két tojást. Beledolgozzuk a szobahőmérsékleten meglágyult zsírt, és tésztává gyúrjuk. Ha nem akarna összeállni, kevés joghurttal, tejföllel lágyíthatjuk. Fóliával betakarva, meleg helyen állni hagyjuk, legalább egy órán át, de lehet kettő is.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk és rákenjük vagy rászórjuk a töpörtyűt. Ráhintjük a chilipelyhet, borsot és a római köményt. Behajtjuk a két szélét, majd még felébe is. Ugyanígy behajtjuk a két végét is. Ismét kinyújtjuk és összehajtogatjuk. Megismételjük harmadszor is, de az egyes hajtogatások között nem kell pihentetni. Végül kinyújtjuk, 2 cm vastagra. Kés fokával rácsot karistolunk a tetejére és 4-5 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőpapíros tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojással és forró (220 fokos) sütőben 10-15 perc alatt világosra sütjük. Ha kihűlt, fém dobozba tesszük, ahonnan napok múlva is ropogósan tálalhatjuk.

A recept első közlésként a Kifőztük Receptújságban jelent meg. Ez havonta, ingyen letölthető a regisztrált olvasók számára.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Szilveszteri fűszeres töpörtyűs reformpogácsa”


  1. szepyke says:

    Boldog új évet kívánok szeretetben, békességben!



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos