Pikáns krumpligombócleves – elmaradt recept

Kategória: Egytálételek, Levesbetétek, Levesek

Bizony alaposan elmaradt ez a recept. Még szeptember végén olvastam Tündérnél és egyből tudtam, hogy ez kell nekünk. A fotók dátuma szerint október 7-én meg is főztem, aztán valahogy elbújt előlem, most találtam rá. Baj persze nincs, hiszen remek téli leves, tartalmas és finom – akár egytálételnek is megteszi.

3-4 disznónyelv
15 dkg szárazkolbász
1 közepes fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só, szemes bors, darabka gyömbér, babérlevél
ízlés szerint citromlé és mustár

20-30 dkg krumpli
kb. 10 dkg liszt
2 evőkanál dara
1 tojás
só, szerecsendió

A nyelveket öblítsük le és tegyük főni kevesebb vízben, mint amennyi a levesünkhöz kell. Sózzuk meg és tegyük bele a szemes borsot, gyömbért és a babérlevelet. Csendesen forraljuk, amíg a húsba könnyen beleszalad a villa. Hagyjuk annyira kihűlni, hogy egy kiskéssel lekapargathassuk, lehúzhassuk a nyelvek bőrét. A megtisztított húst vágjuk vékony szeletekre, vagy kockákra, a levest szűrjük le.

A hagymát vágjuk apró kockákra és kevés olajon pirítsuk világosra. A felszeletelt kolbászt is dobjuk rá, majd mikor az is pirulni kezd, nyomjuk bele a fokhagymát és öntsük fel a leszűrt húslével. (Ha a kolbásztól nem lett elég piros a zsiradék, adjunk hozzá egy teáskanálnyi paprikát.) Csendes gyöngyözéssel forraljuk, amíg a gombócokat elkészítjük.

A meghámozott, kockákra vágott krumplit, kevés vízben főzzük puhára. Szűrjük le, a levét öntsük a levesbe, a krumplit azon forrón törjük át. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a tojást, darát, fűszereket és annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Kisebb diónyi gombócokat formálva főzzük bele a levesbe. Tegyük bele a szeletelt nyelvet és a gombócok felemelkedésétől számított 5 percig főzzük. Kevés citromlével és mustárral tegyük pikánssá. Aki szereti tegyen egy kanál tejfölt is a tányérjába.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Pikáns krumpligombócleves – elmaradt recept”


  1. Ételadalék says:

    A krumplis kajákat mindig is imádtam, ez is nagy kedvencem 🙂

  2. anyuci says:

    milyen lehet ?



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos