Fekete Erdő lekvár
Meggyszezon küszöbén érdemes feleleveníteni ennek a különleges finomságnak a receptjét. Nem tömegárú, érdemes apró üvegekbe tölteni, az esetleges megajándékozottaktól így is hálás pillantásokat fogunk kapni.
1 kg kimagozott meggy
10 dkg étcsoki (tortabevonó) gőz fölött megolvasztva
0,5 dl cseresznyepálinka
50 dkg cukor
zselésítő
A meggyet kicsit összeturmixolom és nagy lángon felteszem főni a zselésítővel. Közben megolvasztom a csokit és belekeverem a pálinkát, majd az egészet a meggyhez adom. Mikor forrt pár percet – lehabozom ha sok a habja – beleteszem a cukrot, újre felforralom, majd üvegekbe töltöm. Száraz dunsztban hagyom kihűlni. Megérdemel egy csinos címkét, és valami szép papírból, szalaggal rákötött sapkát.
Lehet a csokit egy deci vízzel olvasztani, akkor könnyebb a meggyhez keverni. Attól, hogy egy kis pálinkát kevertünk hozzá, nyugodtan adhatjuk gyerekeknek is. Mire elkészül, az alkohol maradéktalanul elpárolog belőle, az aromája viszont nem teljes anélkül.
miért nem lehet egyből a meggyhez adni a csokit és a pálinkát?
A magyarázatát igazából nem tudom. Egyszer próbáltam és nem lett olyan sima, kicsit érdes, szemcsés maradt. Bonyolult leke van a csokinak, talán azért is szeretjük 😉
Gondolom, mert akkor még hideg a meggy
es nem keveredik el olyan egyenletesen a csoki,
mint a forró elegyben.
Cs.