Stefánia kuglóf

Kategória: Disznóhúsok

Méltán népszerű a Stefánia vagdalt, hiszen nem csak finom, hanem látványos is. Ez a változata az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

1 kg disznóhús
30 dkg szikkadt kenyérbél
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
6+2 tojás
só, bors, paprika, majoranna, kakukkfű, szerecsendió
zsemlemorzsa

A húst megtisztítjuk és közepes lyukú tárcsával megdaráljuk. A szikkadt kenyér belét vízbe áztatjuk. A hagymát megpucoljuk és egész apró kockákra vágjuk vagy lereszeljük. 6 tojást keményre főzünk, hideg vízben lehűtünk és meghámozunk.
Kinyomjuk a vizet a kenyérből és kézzel szétmorzsolva a húshoz adjuk. Ráütünk 2 tojást, fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, szerecsendióval, egész kevés kakukkfűvel és egy csipetnyi paprikával. Alaposan összegyúrjuk a masszát, hogy ne maradjon benne kenyér csomó. Ha nagyon kemény lenne a vagdaltunk, kevés vízzel, tejjel vagy húslevessel lazítsuk, hogy majd buborékok nélkül tudjuk betölteni a formába.
Egy kuglóf formát kizsírozunk és alaposan megszórjuk zsemlemorzsával. Beletöltjük és eligazgatjuk a hús harmadát. Elrendezzük rajta és kicsit belenyomkodjuk a kemény tojásokat, majd beborítjuk a maradék hússal. Morzsával megszórjuk a tetejét.
Ha igazán szaftosra szeretnénk csinálni, akkor fedjük le fóliával és 3-4 órán át süssük 80 fokon. Utána vegyük le a fóliát és tegyük vissza a formát a közben 230 fokra felfűtött sütőbe, hogy 10-15 perc alatt szépen megpiruljon. 10 percig hagyjuk állni, hogy elváljon a forma oldalától és kiborítás közben ne essen szét.
A recept először a Kifőztük receptújságban jelent meg.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos