Karácsonyi narancsos csokilikőr

Kategória: Alkoholos italok

Még nem késő elkészíteni, hosszabb érlelés nélkül is nagyon finom, igazi ünnepi itóka.

2-3 (bio)narancs
10 dkg cukor
30 dkg étcsokoládé (70 %)
4 dl tejszín
2 teáskanál instant kávé
3 evőkanál sötét kakaópor
1 dl tej
2-3 dl rum (legalább 60 %-os)

Az alaposan lesikált narancsok héját krumplihámozóval vékonyan levágjuk. Annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Amikor felforrt leöntjük, ettől a maradék keserűsége is elmegy. Ráöntjük a narancsok kifacsart levét és annyi vizet, hogy egy ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a cukrot és kis lángon legalább egy órán át főzzük. Ha közben nagyon elfőné a levét, töltsünk hozzá kevés vizet, de a végére sűrű, ragacsos, nagyon illatos szirupot kell kapjunk.

A tejszínt megmelegítjük, beletördeljük a csokoládét és simára keverjük. Miközben a csokoládé olvad, a kakaóport simára keverjük a tejjel, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a megolvadt csokoládéhoz, és beletöltjük a narancsos szirupot is. Mindezt simára keverjük, majd belekeverjük a rumot is. Üvegbe töltjük, de nem tesszük tele. A hűtőbe téve lehűtjük, majd megkóstoljuk. Ha nem elég erős, rumot töltünk hozzá, ha túl sűrű, kevés vizet.

A narancsszirupból érdemes nagyobb mennyiséget készítenünk, sokáig eláll és remekül használható sütemények, fagylalt meglocsolására, italokba, teába keverve.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Karácsonyi narancsos csokilikőr”


  1. dávid csaba says:

    Egészségedre



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos