Gesztenyés karajtekercs – Karácsonyra

Kategória: Disznóhúsok, Technikák - trükkök

gesztenyes-karajtekercs-talalva-500
Hozzávalók (8 személyre)
1,5 kg karajfilé / kicsontozott karaj
25 dkg natúr gesztenye
15 dkg szeletelt bacon

őrölt bors
őrölt szerecsendió
őrölt gyömbér
a mártáshoz:
25 dkg natúr gesztenye
2 dl tejszín
alaplé

őrölt bors
őrölt szerecsendió
őrölt gyömbér

A karajról letisztítjuk a felső, ezüstszínű hártyáját, különben sütés közben összeugrik. A deszka fölött, vízszintesen tartott, hosszú pengéjű késsel vékony lappá vágjuk, hogy majd bejgli módjára feltekerhessük. Ahol kicsit vastagabbra sikerült, óvatosan kiklopfoljuk. Sózzuk és megszórjuk a fűszerekkel. A szélén 1-2 centit kihagyva elosztjuk rajta a gesztenyét, majd óvatosan felcsavarjuk. Beborítjuk a szalonnaszeletekkel és húskötő spárgával megkötözzük, így szépen megtartja formáját.

Az így előkészített húst több réteg folpackba csavarjuk és tepsiben a sütőbe tesszük. 75 fokon 4-6 órán át hagyjuk párolódni. Eddig akár 1-2 nappal tálalás előtt is elkészíthetjük, majd kibontás nélkül a hűtőbe tehetjük.

A fóliából kibontott húst 200 fokos sütőben pirosra sütjük. 10-15 percig alufóliával letakarva melegen tarjuk, majd lebontjuk róla a spárgát és szeletekre vágjuk. Mártással és Hasselback burgonyával tálaljuk.

A mártáshoz a gesztenyét összekeverjük a fűszerekkel, a húsból kisült szafttal, tejszínnel és felfőzzük. Annyi alaplevet adunk hozzá, amennyi a kívánt sűrűséghez szükséges.

Tipp: készíthetjük eleinte alufóliával letakarva, 180 fokos sütőben is. Ez esetben az elkészült hús valamivel szárazabb lesz.
.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos