Csupamák keksz citromkrémmel töltve

Kategória: Aprósütemények, Krémek

makos-keksz-lemon-curd-kifoztuk-jokaja-1a

20 dkg mák
5 dkg liszt
5 dkg keményítő
15 dkg vaj
1 tojás
10 dkg (nyírfa)cukor
5 dkg aszalt vörösáfonya
5 dkg aszalt meggy
1 narancs héja
pár kanál a narancs levéből

A mákot megdaráljuk, az aszalványokat deszkán összevágjuk. A tojást felverjük és habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal. Hozzákeverjük a többi hozzávalót és annyi narancslevet, hogy a tészta összeálljon. A tésztát kétfelé osztjuk és 3-4 cm átmérőjű hengerré formázzuk. A két hengert folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük, legalább egy órára, de inkább egy éjszakára.

A megkeményedett tésztahengerekből, vékony pengéjű, éles késsel 2-3 mm vékony szeleteket vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Közel rakhatjuk egymáshoz, nem fognak megnőni sütés közben. 180 fokos sütőben, kb. 10 perc alatt megsütjük. Nem kell megbarnítani, mert keserűvé válik. Pár perc pihentetés után leszedjük a tepsiről és kihűtjük. Jól záródó dobozban hetekig eláll.

Mindig annyit töltsünk meg a citromkrémmel, amennyi elfogy, mert a tojásos citromkrém nem tárolható hűtés nélkül.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos