A feketeribizli sorsa

Kategória: Befőzés

Nagy kedvencünk a feketeribizli, ez a rendkívül aromás, sötétlila bogyótömeg.

Abból a 20 literes vödörbe vett ribizliből készül likőr, szörp és zselé is.

A kép címe: Tájkép csata közben – a szörpkészítés alatt mutatja a konyha fedőnevű csatateret.

Mossuk meg a ribizlit és a legnagyobb leveleket szedjük ki belőle. Nagyon lelkesek nekiállhatnak lebörzögetni a száráról, de mivel úgy is szűrve lesz, akár rajta is maradhat. Tegyük egy jókora edénybe – jelen esetben ez a fedeles vödör volt, és zúzzuk össze a szemeket, hogy jobban kiadják levüket. Minden kiló ribizlihez öntsünk egy liter vizet és lefedve, hűvös helyen hagyjuk állni egy napig. Ez alatt még nem kezd el erjedni, viszont kiázik a leve és a festék a szemek héjából. Szűrjük le a levét és a szemeket préseljük ki. Legegyszerűbb sok adagban, krumplinyomóval és erős kézzel. A krumplinyomóból kikerült, még sok aromát és színt tartalmazó maradékot is felönthetjük likőrnek, kiegészítve a már eltettet.

A szörpöt forraljuk fel és adjunk hozzá literenként egy kiló cukrot. Tartósítószer nem kell bele, az 50 % cukortartalom nem engedi megforrni. A feketeribizli elég intenzív ízű ahhoz, hogy alaposan felhígítva sem válik seízűvé. Érdemes a felforralt szörpből, hideg vízzel kóstolót keverni és ízlésünk szerint citromlével vagy citromsavval pikánsabbá tenni.

Két ásványvizes üvegnyi cukrozatlan levet befagyasztottunk, abból lesz a zselé, de már csak a Balaton után. 🙂

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos