Almakrémes lepény

Kategória: Sütemények

Ez majdnem olyan mint a nagymamák klasszikus almáspitéje, csak még azoknál is sokkal finomabb.

A tölteléke egészen krémes, fűszeres. Igazság szerint kéne belefőzni egy marék mazsolát is, de ez olyankor készült, amikor utálkozó vendég érkezett.

Tudom, hogy vannak benne ipari adalékanyagok is, de ennyi talán belefér időnként. Meg lehetne csinálni ezek nélkül is, agar-agarral, kérdés csak, hogy van-e kedvünk azzal kísérletezni. Nekem nem volt. A hozzávalókból telerakhatjuk a sütő nagy tepsijét.

1,5 kg alma
2 cs főzős pudingpor, vanília vagy tejszín ízű
0,5 l tej
15 – 30  dkg cukor, az alma savanyúságától függően
15 dkg dió
fahéj

50 dkg liszt
25 dkg szobahőmérsékletű margarin
1 tojás
4 ek porcukor
csipet só
1 kis citrom reszelt héja
1 ek citromlé
fél zacskó sütőpor
tej

Az almát hámozzuk meg és reszeljük le a húsát. Bőkezűen mért fahéjjal és a cukorral főzzük egész puhára, szinte krémmé szétesőre. Keverjük el a pudingporokat a tejjel és adjuk az almapéphez. Főzzük sűrű krémmé, közben szorgosan kevergetve, mert nagyon szeretné, ha leéghetne. Hagyjuk hűlni, amíg a tésztát összegyúrjuk.

A hozzávalókból gyúrjunk tésztát annyi tejjel, hogy jól alakítható legyen. Tegyük zacskóba, jól záró dobozba, vagy fóliába, és hagyjuk egy órát pihenni a hűtőben.

Vegyük kétfelé a tésztát, egy nagyobb és egy kisebb részre – precízek kedvéért 60 – 40 % arányban. A nagyobbikat kinyújtva fektessük a kikent, belisztezett tepsibe. Nem jár fővesztés azért sem, ha nyújtás helyett a mancsunkkal tapicskoljuk bele. Villával sűrűn szurkáljuk meg, és 180 fokon süssük elő kb. 10 percig. Kenjük el rajta az almás krémet, szórjuk rá a durvára vágott diót – ezt akár meg is piríthatjuk, amúgy szárazon. Fedjük be a kisebbik tésztából nyújtott lappal. Ezt már célszerűbb nyújtani, ha végképp nem szeretnénk, akkor csináljunk rácsot belőle, de számítsunk rá, hogy kicsit kiszárad alatta a krém. Kenjük meg tojással a tetejét, szurkáljuk meg villával vagy spékelő tűvel és addig süssük, amíg a teteje szép színt kap. Ez sütőtől függően 20 – 40 perc között változhat.

Ha jót akarunk magunknak, bírjuk ki amíg teljesen kihűl. Melegen ugyanis folyik a krém benne, nem lehet szeletelni.