Almás hagymakrém, kenyérre
Ha unjuk már a kétes összetételű felvágottakat, vagy csak valami változatosságra vágyunk, próbáljuk ki ezt a receptet. Amolyan reformos kenőke, de a hagyományos receptek hívei is szeretni szokták.
2-3 savanykás alma
2-3 fej hagyma
petrezselyem zöldje (snidling)
bors
őrölt kömény
só
30 dkg vaj
pár evőkanál szárazon pirított, darált dió
5 dkg vajon pirítsuk üvegesre a hagymát és az almát a petrezselyemmel. Adjuk hozzá a fűszereket, meglehetős bőkezűséggel, hiszen hidegen fogjuk enni és úgy kevésbé érződik majd az ízük. Tegyük tálba a többi vajat, a diót, adjuk hozzá a párolt hagymát és dolgozzuk össze. Ha teljesen sima krémet szeretnénk, akkor a botmixerrel álljunk neki, ha kicsit darabosabbat, a habverővel keverjük habosra. Hűtsük ki, a vajtól ugyan szilárdulni fog, de nem válik keménnyé a hagyma és az alma miatt. A hűtőben tartva egy hétig biztos eláll, de több dobozba szétosztva egy része fagyasztható is. A legfinomabb pirított, rozsos kenyéren.