Almás ropogós

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Krémek, Sütemények

Van a családunkban egy amerikai rokonoktól származó recept, angol nevén apple crisp. Finom dolog, de megvan az a rossz tulajdonsága, hogy csak addig ropogós a tetején levő tészta, amíg még ehetetlenül forró.

Nemrég MS Poppynál láttam egy hasonlót, amin viszont zabpelyhes kalap volt. Remek ötletet adott, a zabpehely amúgy is a kedvenceim közé tartozik. Végül kiderült, kevés finomabb  és egyszerűbb módja van a tavaszra már kicsit fonnyadozó almák hasznosításának.

4 alma
2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál keményítő
1 evőkanál citromlé
fahéj
reszelt citromhéj

10 dkg zabpehely (most az aprószeműt használtam)
5 dkg barna cukor
4 dkg vaj

A meghámozott almát vágjuk gerezdekre, szedjük ki a magházát, majd szeleteljük vékonyra. Locsoljuk meg a citromlével, szórjuk rá a cukrot, keményítőt és a fahéjat. Reszeljük rá egy citrom héját. Tegyük tálba, vagy osszuk adagos kis formákba és igazítsuk simára a tetejét.

A zabpelyhet és cukrot keverjük el a lágy vajjal, hogy összeállós morzsa legyen belőle. Ezt szórjuk az alma tetejére és kicsit nyomkodjuk meg, hogy kéreggé álljon össze. Tegyük tepsibe, hogy ha netán kifutna a sülő alma leve, ne az egész sütőt kelljen kitakarítani. 180 fokon süssük legalább fél órán át, vagy amíg jól láthatóan rotyog az összeesett alma leve. Nagyjából addigra a zabpehely is kezd színt kapni.

Ez a zabpelyhes kalap még akkor is ropogós, amikor teljesen kihűlt, de ez az  illatozó édesség igazán melegen finom.