Ananászos, vörösáfonyás tejberizs torta

Kategória: Torták

Nagy családi összejövetelen voltunk a hétvégén, keresztfiunk konfirmációja alkalmából. Igazából egy hete kellett volna megtartani, de az autópályát is elmosó patak kettévágta a falut, fontosabb dolgok voltak az ünneplésnél.

Elvállaltuk az egyik tortát, ami azért okozott némi fejtörést. Legyen könnyű, legyen 100 km-en túl is szállítható, előző nap elkészíthető és persze legyen finom is. A többször sikert aratott tejberizs torta receptjét alakítottuk át  valamelyest. Szezon lévén a kézenfekvő ötlet az epres torta lett volna, ám tekintettel a társaság arra érzékeny tagjára, más megoldást kerestünk. Így készült eperszezon közepén ananászos torta, amiben még a piros díszítés sem eper, hanem vörösáfonya.

3 tojás
10 dkg dió
6 dkg barna cukor
5 dkg keserűcsoki
3 késhegynyi sütőpor

Az egész tojásokat géppel keverjük habosra. Jóval tovább tart, mint ha csak fehérjéből verünk habot, de nagyon szép sárga habkrém lesz belőle. A szárazon megpirított és kihűtött diót tegyük a forgókéses aprítóba a cukorral, liszttel és a sütőporral, majd daráljuk össze. A végén a csokit is dolgozzuk bele és óvatosan keverjük a felvert tojásokhoz. Öntsük sütőpapírral bélelt 26-28 cm-es tortaformába és 180 fokon süssük meg. Elég vékony tészta lesz, nem kell 5-6 percnél több, de végezzünk tűpróbát, ha bizonytalan. Ha megsült, hagyjuk kihűlni.

20 dkg kerek szemű rizs
8 dkg fehér cukor
9 dl tej
1 dkg vaj
vanília
2-3 csepp narancsvirág víz
narancshéj
4 dl tejszín
2,5 dkg zselatin

1 doboz ananász
fél maréknyi vörösáfonya
tortazselé

A rizst bő vízben forraljuk 3-4 percig, majd szűrjük le. Ezzel a mostanában előforduló főzésálló rizseket is puhulásra lehet bírni. Öntsük fel 7 dl tejjel és kezdjük főzni. Ha felitta és még ropog a szemek egy része, adjunk még tejet hozzá és főzzük tovább. Ha puha, cukrozzuk meg adjuk hozzá az ízesítőket. Hagyjuk kézmelegre hűlni. Közben a zselatint áztassuk annyi vízbe, ami kétszer ellepi. Amikor kicsit megdagadt, melegítsük meg, hogy a zselatin feloldódjon. Keverjük a kézmeleg rizsbe az olvasztott zselatint és a hűtőben lehűtött tejszínből vert habot.

Miközben fő a rizs, a már kihűlt tésztáról húzzuk le a sütőpapírt. Tegyük vissza a papírt a tortaformába és borítsuk vissza rá a tésztát is, lehetőleg fejjel lefelé. Így kevésbé ragad a papírhoz, könnyebb lesz áttenni a tortatálra.

Töltsük a rizst a tésztára és szépen simítsuk el a tetejét. Tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy a zselatin megkösse.

Rakjuk ki a torta tetejét ananász kockákkal. Erre vörösáfonyából kirakott kereszt került, de ugyanígy évszám is kirakható. Az ananász leszűrt levéből, a tortazseléhez szükséges mennyiségre vízzel vagy ananászlével kiegészítve készítsük el a zselét. Óvatosan töltsük, lehetőleg kanalazzuk a torta tetejére és hagyjuk megszilárdulni. Ez az elv, a képen látszik, hogy a gyakorlat kicsit másképp sikerült. Késő este készült nem maradt elég idő a rizs megszilárdulásához. Hűtőben dermedt, ahol a teteje hamar kihűlt, de alatta még nem volt teljesen szilárd. A rátöltött kocsonya feláztatta a már megszilárdult réteget, ami felúszott a kocsonya tetejére, maga alá rejtve azt.

A tortaformában jól szállítható, csak tálalás előtt kell kivenni belőle. A tortapapírra áttenni azért a tésztalap forgatása ellenére is négykezes műfaj.