Apám diólikőrje, amit Ő pálinkának hív

Kategória: Alkoholos italok

A cím egy kis magyarázatra szorul. Nem pálinka, hiszen a diónak nincs érdemleges cukortartalma, így hát pálinkát se lehet főzni belőle. Műfaját tekintve tehát ez bizony likőr, még ha Apám pálinka erősségűre is csinálja.

25 db zöld dió félbe vágva
10 szem meggy, egész magostul
2,5 g szegfűszeg
2,5 g fahéj
2 g narancshéj
2 g citromhéj
0,5 g kálmos gyökér
1 g szerecsendióvirág
1 g vanília
pici csipet egész ánizs
1,25 l finomszesz

Mindez egy nagy uborkásüvegben ázik 3-4 hétig, rázogatva. A zöld diótól csúnyán fekete lesz a bőrünk, amit alig lehet lemosni. Célszerű néhány diót betenni egy nylon zacskóba, és a húsklopfolóval összetörni. Így csak a zacskó lesz maszatos, azt meg a végén kidobhatjuk.

25 dkg cukor
0,5 l víz
2 g citromhéj
Ezekből szirupot főzünk. Az alkoholt leszűrjük, a szirupot és 1,25 l vizet hozzáöntjük. A cukor mennyiségét lehet csökkenteni, és kóstolgatással pótolni ízlás szerinti édességűre. Túl sok cukrot ne rakjunk bele, hadd maradjon keserűlikőr, ami gyomorerősítőként is megállja a helyét.

További hetekig érleljük, de ilyenkor már nem fér el egy nagy uborkás üvegben!

 





%d blogger ezt szereti: