Aszalt szilvás sütőtökkalács
Nagyon szép sütőtökök vannak már a piacon, érdemes rendszeresen venni. Az egészségességéről hagyom, hogy a nálam okosabbak írjanak, elég nekem annyi, hogy finom és szép.
Ez a sütemény egy amerikai recept honosítása, és olyan gyönyörű lett, hogy elhagytam az eredetileg tervezett krémet és csak egy kis vaníliás tejszínhabbal kínáltam. Nem maradt a nyakamon, pedig nem kis adag.
75 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
2 tk szódabikarbóna
2 tk fahéj
1 tk szerecsendió
1 tk szegfűszeg
1 tk szegfűbors
25 dkg vaj
20 dkg cukor
4 jókora tojás
50 dkg főtt sütőtök
1 tk gyömbér
vanília
aszalt szilva
Béleljünk ki egy nagyobb tortaformát és fűtsük be a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a vaj előtti hozzávalókat. Másik tálban keverjük habosra a vajat a cukorral, majd egyesével keverjük bele a tojásokat. A péppé tört tököt is keverjük bele és ízesítsük a gyömbérrel és a vaníliával. Keverjük bele a lisztes kutyulmányt. Az aszalt szilvával rakjuk ki a forma alját és töltsük rá a tésztát. Süssük legalább háromnegyed órát, de a tűpróba függvényében ez akár egy óra is lehet. Hagyjuk kihűlni és borítsuk tálra, hogy a tetején lássuk a szilvákat. Szerintem kár porcukorral megszórni, ezt érdemes látni, amúgy meg elég édes.