Az egész szezon gyümölcsei rumban

Kategória: Befőzés, Desszertek

rumtopf2Az eperrel lehet kezdeni, aztán egész nyáron csak rakosgatni kell hozzá. Karácsonyra érdemes eltenni, addigra kellően összeérnek.

Egy 5 literes uborkásüvegbe tegyünk fél kiló epret, a nagyon nagy a szemeket vágjuk gerezdekre. Szórjunk rá 20 dkg cukrot és öntsük fel annyi rummal, hogy ellepje. Zárjuk le és tegyük a sötét kamrába.

Amikor érik a málna, ribizli, cseresznye, meggy, egres, sárgabarack, őszibarack, körte, szilva, mindegyikből tegyünk bele fél kilót, és szórjuk rá a 20 dkg cukrot. A rumot is pótoljuk, hogy mindig 1-2 cm-rel ellepje. A gyümölcsöket a fantáziánk szerint rakhatjuk össze, akár déligyümölcsökkel, vagy aszalványokkal is gazdagíthatjuk. Ízesítőnek egy-két szem megszurkált zöld diót, egy rúd fahéjat és vaníliát is beletehetünk.

Kínálhatjuk csak úgy magában, vagy tejszínhabbal, vanília fagylalttal, de a levével meglocsolt piskóta koszorúba is tehetjük a gyümölcsöket. Nagyon eteti magát és nem marad hatástalan. 😉