Babaálló vegetaféle

Kategória: Befőzés, Egyebek, Technikák - trükkök

Bármennyire is igyekszünk friss hozzávalókból főzni, időnként jól jönne csak úgy egy kis zöldség íz. Nem áll sokból megcsinálni ezt az ételízesítőt, ami nem mekeg a sok e-betűs adaléktól, és akár azt is megválogathatjuk, honnan vesszük az alapanyagokat. Saját termésből, vagy megbízható helyről beszerezve akár a cseperedő baba ételét is ízesíthetjük vele.

hagyma
póréhagyma
sárgarépa
zeller
petrezselyemgyökér
petrezselyemzöld
paradicsomhús
zöld fűszerek: kakukkfű, tárkony, lestyán, csombor, korianderzöld és bármi
25 dkg só

Az egyes zöldségfélékből vegyünk 20 – 20 dkg mennyiséget (a petrezselyemgyökérből lehet kevesebb is, az nagyon domináns ízű) és vágjuk / gyaluljuk apróra. Keverjük össze a sóval, és hagyjuk állni egy órát. Ez alatt összeesik, levet ereszt, és könnyebb összedolgozni. Turmixgépben vagy botmixerrel alaposan pépesítsük. Ezt a pépet kenjük el sütőpapírral bélelt tepsiken és tegyük a sütőbe. 60 – 70 fokon szárítsuk zörgősre, ez legalább 12 órát igénybe fog venni. Gázos sütőnél feltétlenül támasszuk ki az ajtaját egy fakanál nyelével, különben a legkisebb lángon is túl meleg lesz benne. Ha kellően zörgősre, törősre száradt, toljuk le a sütőpapírról és egy kávédarálóval őröljük porrá. Szitáljuk át és ami fennmaradt, őröljük meg újra. Jól záródó, lehetőleg barna üvegben tároljuk, így jobban megőrzi színét. Nem csak ételízesítőnek használhatjuk, egy evőkanálnyiból egy adag zöldség erőleves is főzhető.

Aki sókerülő diétára kényszerül, az ne sózza és ne szárítsa meg, hanem jégkockatartóban fagyassza be. A megfagyott kockák már zacskóba, dobozban is tárolhatók, és bármikor adagonként használhatók.

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos