Boszorkányok süteménye

Kategória: Aprósütemények

Így farsangban, talán nem kell magyarázni, miért is gondoltam a boszorkányokra. A recept a hagyomány szerint Medici Katalin konyhájáról származik. Ennek ellenére semmi olyan hozzávalót, készítési módot nem tartalmaz, ami a középkor óta feledésbe merült volna. A boszorkányos csavart a sütemény tetejére szórt fűszer jelenti.

30 dkg zabpehelyliszt
15 dkg finomliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 dkg vaj
1 dl fehérbor
2 evőkanál méz
10 dkg cukor
fahéj, szegfűszeg, gyömbér
durvára tört bors
néhány szem piros bors

Szobahőmérsékletre langyosítva összekeverjük a mézet, vajat, hozzáadjuk a cukrot és a bor felét.

A liszteket elkeverjük a szódabikarbónával, a fűszerekkel és tésztává gyúrjuk a cukros keverékkel. Ha a tészta nagyon kemény lenne, további bor hozzáadásával lágyíthatjuk. Fóliával letakarva – hogy ki ne száradjon – pihentessük. Szobahőmérsékleten 1-2 óra elég, de nem baj, ha a hűtőben éjszakázik. Utóbbi esetben legalább egy órával a nyújtás előtt kell kivennünk, hogy ne legyen nagyon kemény.

Nyújtsuk ki 6-8 mm vékonyra és szúrjunk belőle félholdakat. A sütőpapírral bélelt tepsin megkenjük felvert tojással és megszórjuk durvára darált borssal. Piros borsból szemet is ragaszthatunk rá.

180 fokos sütőben 8-12 perc alatt megsül. Épp csak a tetejének színesedéséig süssük, mert ha megbarnul, keserűvé válhat. Akár azonnal is kínálhatjuk, nem kell napokat várni a puhulására. Jól záródó dobozban hetekig is eláll.

A sütemény édes illatosságát boszorkányosan egészíti ki a bors pikáns csípőssége.

A recept első közlésként a Kifőztük receptújság 2011. januári számában jelent meg.

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos