Chokladbollar – svéd csokis golyók

Kategória: Sütés nélkül

chokladbollar0,5 liter zabpehely
10-15 dkg cukor
1 zacsi vaníliáscukor
3 ek kakaó (igazi, nem instant)
10 dkg vaj
0,5 dl kávé és/vagy rum, legrosszabb esetben víz

A száraz összetevőket egy tálban összekevertem. Megolvasztottam a vajat, hozzáöntöttem a kávét, majd az egészet összekutyultam a száraz anyagokkal. 2 cm körüli golyócskákat formáztam, és meghempergetve mignonpapírba tettem.
Hempergetni lehet kókuszreszelékbe, kakaóporba, morzsacukorba. Nekem most az aprított, pirított földimogyoró esett a kezem ügyébe.
Kicsit nehéz beállítani a masszát formázhatóra. A száraz zabpehely felveszi a hozzá adott nedvességet, az egészet a kihűlő vaj tartja össze. Először túl száraz volt, adtam hozzá még kávét, meg egy kis vajat. Sikerült elég puhára csinálnom, de legalább nem morzsálódott. Ha reggelig áll a hűvös kamrában, megkeményedik.
A jóféle holland kakaótól remek csokis golyók lettek, amik izgalmasan ropognak a pehelytől, és jelen esetben a mogyorótól. Még jópofán is néznek ki. Közel 50 darab lett belőle.
Pár napig érdemes érlelni, utána az igazi.