Citromfű pesto – édesen

Kategória: Egyebek, Krémek

A pestoról legelőször a bazsalikom jut az eszünkbe, pedig sok más zöld és nem zöld fűszerféléből készülhet.

Ez kétszeresen sem szokásos, hiszen citromfűből készül és nem sósan, parmezánnal, hanem édesen, marcipánnal. A citromfű az egyik legfinomabb illatú fűszernövényünk, ami elég könnyen megnő a kert sarkában, vagy a virágládában is. Így télidőben ezeket nem tudjuk használni, viszont a legtöbb bevásárlóközpontban ilyenkor is kapni cserepekben. Egy csokornyi, cserépnyi elég is egy adaghoz, amivel vanília fagylaltot tehetünk különlegessé, de szerintem a legfinomabb egy rezgősen könnyű túrógombócon.

A citromfűről szedjük le a leveleit met csak azt használjuk fel. Tegyünk hozzá 5 dkg fenyőmagot vagy nem sózott, hámozott pisztáciát. Adjunk hozzá 5 dkg marcipánt és kezdjük simára dolgozni a botmixerrel. Facsarjuk ki egy narancs levét, és apránként adjunk hozzá belőle, hogy sűrű, de keverhető legyen a massza, szép simára tudjuk dolgozni. Ha picit több narancslevet adagolunk, akkor mártás módjára folyathatjuk rá a desszertünkre. Szerintem a marcipánban levő kb. 3 dkg cukor elég hozzá, aki nagyon édesszájú, az növelje az adagot. Ha túl hígra sikerült és sűrítenénk, darált mandulát dolgozzunk bele.