Citromos bors – last minute ajándék

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Egyebek

citromos-bors-1a

Méltán népszerű ez a fűszerkeverék, hiszen remekül használható halakhoz, pikáns mártásokhoz, sok mindenhez.

Elkészítése talán egy negyed órát vesz igénybe, a szárítást nem számítva, ami alatt persze remekül elfoglalhatjuk magunkat más dolgokkal.

A bio-citrom sem reménytelen beszerzendő, gyakorlatilag minden áruháznak van bio-polca, és ha sok minden nincs is rajta, citrom szinte mindig.

4 db bio-citrom
5 dkg színes bors (keverhetjük magunk is: fehér, zöld és piros szemekből)
2 tk tengeri só, nem jódos
késhegynyi aszkorbinsav vagy citromsav

Alaposan mossuk meg a citromokat. Reszeljük le a héját a fehér réteg nélkül, a reszelő finom oldalán. Terítsük szét és szárítsuk meg, ha van aszalógépünk, azzal a leggyorsabb.

Dobjuk a citromhéjat és a borsot az aprítógépbe és daráljuk meg. Nem lesz egyenletesen púderfinomságú, de szerintem még szebb is ilyen rusztikusan. Alaposan keverjük el benne a sót és a kristályos savat is. Töltsük jól záródó üvegbe és tartsuk sötét helyen, mint az összes fűszert. Mivel nem tettünk bele feketeborsot, nem nagyon csípős, viszont nagyon összetett illata és aromája van.