Cranachan – skót krém
Az eredeti skót recept ízesített tejszínhabból készül. A zsírtartalmát csökkentendő, sovány krémtúró lett az alapja.
0,5 kg sovány krémtúró
2-3 evőkanál méz
0,5 dl whisky
5 dkg zabpehely
1 evőkanál barna cukor
bogyós gyümölcsök (málna, ribizli, áfonya…)
A barna cukrot serpenyőben megolvasztjuk. Belekeverjük a zabpelyhet és együtt pirítjuk pár pillanatig. Sütőpapírra öntjük és hagyjuk kihűlni, majd szétmorzsoljuk az összeállt darabokat.
Simára keverjük a krémtúrót a mézzel és a whiskyvel. Gyümölcsöt teszünk a poharakba, szórunk rá kevés karamellizált zabpelyhet és rákanalazzuk a krémet. A tetejét gyümölccsel és zabpehellyel díszítjük.
Aki zsírosabban szereti, az a felvert tejszínhabot ízesítse a whiskys mézzel.
A recept egy változata megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2012. augusztusi számában.