Csípős – édes paprikalekvár

Kategória: Befőzés, Technikák - trükkök

paprika2aMegjelentek a piacon az első paradicsompaprikák, még ha az igazi szezonjuk később van is. Sok finomság alapjául szolgálnak, ez az egyik módja, hogy télire is legyen belőlük.

1 kg paradicsompaprika hús
25 dkg friss fűszerpaprika (ízlés szerint édes és erős)
25 dkg magjaitól kinyomott paradicsom
2 ek méz
1 ek só

Vágjuk kisebb darabokra a paprikákat és a paradicsomot. A sóval együtt főzzük puhára, és paszírozzuk át. Erre a legjobb szerszám az a szitafenekű, tölcsér alakú, forgatható karos paszírozó, amit a németek Fürge Lottinak (Flotte Lotte) hívnak. Kóstolgatással állítsuk be, hogy mennyire legyen csípős, vagy sem, ha csak felnőtteknek készül, mehet bele chili is. Adjuk hozzá a mézet, amitől simább, különlegesebb ízű lesz. Tegyünk bele egy kis tartósítót, még egyet rottyantsunk rajta, és tegyük pici üvegekbe. Erre a legjobbak a mustáros, tormás üvegcsék. Zárjuk le, tegyük száraz dunsztba kihűlni. Aki abszolút tartósítószertől mentesen csinálná, az a forrón lezárt üvegeket állítsa egy tepsibe, papírra, és dugja be a sütőbe. Kapcsolja a sütőt, légkeveréssel 95 fokra, és hagyja ott pár órát.  Persze a hagyományos kigőzölés is működik, csak az, szerintem bonyolultabb. Ha nagyon folyósnak ítéljük, egy kis pektines zselésítőt adhatunk hozzá, hogy tényleg lekvárféle sűrűségű legyen. Ételízesítőnek is finom, de az igazi egy szép szelet, friss kenyéren, amit jóféle vajjal vagy – Uram bocsá – zsírral kentünk meg.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos