Csirkebecsinált leves

Kategória: Kímélő ételek, diéta, Levesek

csirke-becsinalt-1-500
kb. 1 kg csirke farhát / nyak / aprólék
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
darabos fűszerek: fehérbors, szegfűbors, gyömbér, szerecsendió virág
a leveshez:
60-80 dkg vegyes zöldség, ízlés szerint, pl.:
sárgarépa
petrezselyem
zeller
karalábé
kelbimbó
gomba
zöldborsó
brokkoli
1 csirkemell
citrom
tejszín
keményítő
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma

A csirke alkatrészekből hagymával, fokhagymával, szemes borssal, szegfűborssal főzzünk erős leves alapot. Lehet kuktában, épp csak szuszogva, órákon át. Szűrjük le és ha zsír úszik a tetején, szalvétával, papírtörlővel itassuk le róla. Ráérős esetben betehetjük éjszakára a hűtőbe és másnap lekanalazhatjuk a tetején megfagyott zsírt.

A sok és sokféle zöldséget tisztítsuk meg és úgy vágjuk fel, hogy nagyjából egyszerre főjenek meg. A zellert, karalábét és petrezselyem gyökeret csak daraboljuk, hátha fás valamelyik. Először a darabos vagy lassabban megpuhuló zöldségeket főzzük bele, majd a többit is. Az alaposan megmosott citrom héjából, krumplihámozóval csíkot vágunk és ebből is teszünk a levesbe, az illata kedvéért.

Amikor a zöldségek félig megpuhultak belefőzzük a kis kockákra vágott csirkemellet.

Végül kevés hideg vízben simára kevert keményítővel picit besűrítjük a levét és hozzáadjuk a tejszínt. Alternatívaként a tejfölös habarással is nagyon finom. A citrom levével kicsit megsavanyítjuk, a többi citromlevet az asztalra tesszük, hogy ki-ki tehessen még bele. Megszórjuk finomra vágott petrezselyem zölddel.

Tipp: a hús hozzáadása után szaggathatunk bele vajas galuskát is.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos